Šta sledeće da čitam?

Da li ste vi oni čitaoci koji se radije drže svoje sigurne zone - čitaju samo klasike ili nagrađene autore; čitaju redom sve dela pisaca koji su im se dopali itd? Ili ste vi ipak onaj čitalac koji voli da eksperimentiše, pa "šeta" po žanrovima, prati najnovija izdanja i daje šansu novim žanrovima i knjigama? U daljem tekstu preporučićemo vam 5 knjiga koje su dobile brojne pohvale od strane ljubitelja knjige širom sveta. Uživajte!
17.01.2022.
šta sledeće da čitam

1. Recept za savršenu suprugu, Karma Braun

Glavna junakinja romana "Recept za savršenu suprugu" nedavno je napustila nekada obećavajuću karijeru u odnosima s javnošću i preselila se sa Menhetna u uspavano predgrađe Njujorka. Alis, glavna junakinja ovog romana, počinje da se oseća neravnopravno sa svojim partnerom, premda ona više nema posao, a on se u potpunosti isključuje iz svih kućnih poslova koje su ranije delili. Ukoliko su vam se dopale knjige koje na oštar način govore o položaju žene u društvu, poput knjiga - Moj muž, Tri žene, Kuhanje, U vrtu ljudoždera, itd. ova knjiga je pravi izbor za vas!

2. Noći kuge, Orhan Pamuk

Kada je kuga izbila na ostrvu Minger 1901. godine, muslimani i hrišćani okrivljuju jedni druge. Ali ko god da je doneo bolest - hodočasnici iz Meke ili trgovci iz Aleksandrije, ostrvo je u potpunom haosu. Kada sultan Abdulhamid i Engleska i Francuska konačno naređuju svojim ratnim brodovima da blokiraju ostrvo kako bi sprečili širenje kuge, stanovnici Mingera su prepušteni sami sebi. Nova knjiga nobelovca Orhana Pamuka, Noći kuge, jedinstven je rekvijem za Osmansko carstvo, pod pretnjom nacionalizma i sujeverja. Ovo je takođe veliki istorijski roman koji vešto prepliće fantaziju i stvarnost, prošlost i sadašnjost, istok i zapad.

3. Tranzitna viza, Ana Zegers

Ovaj roman opisan je kao egzistencijalni, politički, književni triler o pripovedanju, dosadi i egzilu. U ulicama, kafeima, redovima i institucijama ukrštaju se životi tranzitnih putnika koji u potrazi za vizama, pečatima i potvrdama kratko borave u marseljskoj luci, nadajući se blagovremenom sklapanju svih kockica birokratskog mozaika, te da će u egzilu pronaći utočište.

4. Moja godina odmora i opuštanja, Otesa Mošfeg

Naratorka ovog romana bi trebalo da bude srećna, zar ne? Ona je mlada i lepa, nedavno je diplomirala, radi lak posao u modernoj umetničkoj galeriji, živi u stanu na Menhetnu koji plaća, kao i ostale njene potrebe, svojim nasledstvom. Ali postoji mračna i prazna rupa u njenom srcu, koja nema veze samo sa gubitkom roditelja, ili načinom na koji se njen dečko ponaša prema njoj, niti ima veze sa toksičnim prijateljstvom koje neguje sa Revom. Pa šta je onda toliko loše? Želeći da pobegne od svega, ova naratorka odlučuje da provede godinu dana u hibernaciji, u nadi da će iz nje izaći kao sasvim nova osoba. Ona je odlučila da prespava deo svog života.

5. Čudo u korporaciji, Saša Dimoski

U knjizi "Čudo u korporaciji" Saša Dimoski donosi individualne priče zasnovane na neobičnim, čak neobjašnjivim događajima proisteklim iz paradoksa savremene korporativne kulture, da bi u njenom drugom delu svoje likove povezao okolnostima o kakvima nisu mogli ni da sanjaju, uz neočekivani rasplet i nesagledive konsekvence svojih izbora.

Podelite: