moj muž

MOJ MUŽ

Rumena Bužarovska

Sve priče u ovoj briljantnoj zbirci ispripovedale su vrlo različite žene iz prvog lica, ali se te priče tiču koliko njih toliko i njihove okoline, odnosa s muževima, decom, roditeljima, kolegama i prijateljima. Zbog toga se radi o galeriji izuzetno upečatljivih i precizno profilisanih likova, o psihološkim ali i socijalnim portretima, s posebnom osetljivošću na patrijarhat. Jer, govoreći o svojim brakovima i muževima, ginekolozima, pesnicima, policajcima, govori se o profesijama i njihovim statusima, o odnosima moći – većina ženskih likova ipak je zasenjena i emotivno i socijalno zapuštena zbog prestiža njihovih muževa i njihovih profesija.

Sve ovo je ispisano u najboljem duhu američke kratke priče, najzahtevnijim načinom, jezikom običnih ljudi, mimo svake patetike, razorno i istinito.

Šta sledeće da čitam?

17.01.2022.

Da li ste vi oni čitaoci koji se radije drže svoje sigurne zone - čitaju samo klasike ili nagrađene autore; čitaju redom sve dela pisaca koji su im se dopali itd? Ili ste vi ipak onaj čitalac koji voli da eksperimentiše, pa "šeta" po žanrovima, prati najnovija izdanja i daje šansu novim žanrovima i knjigama? U daljem tekstu preporučićemo vam 5 knjiga koje su dobile brojne pohvale od strane ljubitelja knjige širom sveta. Uživajte! Detaljnije

Pošalji

MOJ MUŽ

Snežana Ninić
★★★★★
18.03.2022.
Velika preporuka, odlična je Rumena i svi ovi muževi!

MOJ MUŽ

Sanja
★★★★★
18.07.2022.
Rumena Buzarovska, makedonska knjizevnica, nije bez razloga medju deset najzanimljivijih mladih pisaca u Evropi. Inace je docent americke knjizevnosti na skopskom fakultetu filologije. Pise u duhu severnoamericke kratke price, a takva je i ova zbirka prica "Moj muz". Nije ovde rec o romanticnom prikazu muza ili muzeva vec bolne istinite price o muskarcima manipulatorima i zenama zrtvama. Tema koja u savremenom svetu, na srecu, dobija sve vise na znacaju i resavanju problema o kojem se dugo vremena cutalo...i trpelo...Rumena pise lagano, reci same klize, radnju je lako pratiti ali veoma tesko "svariti". Kraj svake kratke price Vas razdire na komade. Ovo je roman koji otvara oci. Posle njega shvatite da ste ili najveca srecnica na svetu i da Vam zivot i nije tako los kako ste mislili ili da napokon treba nesto dobro i korisno da ucinite za sebe kako biste izbegli sudbinu zena iz romana.

MOJ MUŽ

Aleksandra
★★★★★
23.01.2023.
Imam je, više puta je iznova čitam... sve preporuke