Top-lista

image description
1.
Irvin JalomMerilin Jalom

Sa zadivljujućom iskrenošću i hrabrošću, Irvin Jalom sa nama deli najteže iskustvo svog života – smrt supruge Merilin i vernog pratioca još od mladosti. Partneri do samog kraja, u svemu, pa i u pisanju knjige Šta je važno na kraju?, njih dvoje dele neizbrisiv portret žalosti za umrlom osobom – užasnutost, bol, poricanje i nevoljno prihvatanje… Ovo je nezaboravna i do bola divna priča o večitoj ljubavi.

image description
4.
Sali Runi

„Bajni svete, gde si ti“, kako ocenjuju književni kritičari, najbolji je roman Sali Runi. U trećem književnom delu Irkinja piše o međusobnom odnosu dve prijateljice u dvadesetim godinama čiji su životi krenuli različitim putevima. Pišući o prijateljskim i ljubavnim odnosima Sali Runi zapravo preispituje probleme mlade generacije kroz prizmu internetske kulture. Istovremeno, duboko promišlja i globalne probleme savremenog društva – klimatske promene, ekologiju, kapitalizam, profit, umetnost, (a)političnost, klasne razlike…

image description
5.
Milica Vučković

Smrtni ishod atletskih povreda je snažna, iskrena, poetična, ali nikako i patetična knjiga koja rasvetljava kompleksne sisteme manipulacije i njihovu suptilnost. Milica Vučković svoju junakinju potpuno degradira i ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da trpe i veruju da to što im se događa nije „tako strašno“. Proza Milice Vučković je britka, oštra, brza, ona udara snažno i ostavlja bez daha, ne pružajući nam laku katarzu srećnih krajeva. Dekonstruišući romantizovanu „veliku ljubav“, koja mora i treba da boli, kao košmar bezizlazne toksične igre, Vučković prikazuje mehanizme koji omogućavaju da se svakom od nas tako nešto dogodi.

image description
7.
Gabor Mate

Oslanjajući se na naučna istraživanja i decenijsko iskustvo u medicini, knjiga Kada telo kaže ne, autora Gabora Matea, daje odgovore na ova i druga važna pitanja o uticaju veze um–telo na bolest i zdravlje i ulozi koju stres i individualni emocionalni sastav imaju u nizu bolesti.

image description
8.
Sandro Slavnić

O zbirci kratkih životnih mudrosti i crtica NA TEZGI GODIŠNJI DOBA, sam autor, Sandro Slavnić, kaže sledeće: „Tezga“ ja zbirka mojih umotvorina i nastajala je preko deset godišnjih doba. Cijeli njen sadržaj, od prve do posljednje stranice, ilustriran i napisan je mojom lijevom rukom. Samo svemir zna koliko smo on i ja na njoj radili i ne krijemo tu radost stvaranja. Bogata je nikada ranije objavljivanim sadržajem na Instagramu, a neki, već objavljivani radovi, koji su stigli do velikog broja čitatelja, ponovo su prepisani i u novom duhu ovjekovječeni na stranicama „Tezge“ – jednostavno su se morali naći u formi opipljive materije.

image description
9.
Vim Hof

Vim Hof kao pionir metode aktivacije ljudskog potencijala deli ovu metodu koju svako može da koristi - mladi ili stari, bolesni ili zdravi - da napune svoj kapacitet za snagu, vitalnost i sreću. Vim Hof metoda : aktivirajte vaš pun ljudski potencijal je knjiga koja se preporučuje za čitanje svakome ko je zainteresovan u ljudski potencijal. Autor Vim Hof u svojoj knjizi daje poruku za svakog od nas: „Doslovno možete učiniti nemoguće."

image description
10.
Lana Bastašić

Roman Uhvati zeca je priča o ženskom prijateljstvu između Sare i Le(j)le koja prati njihovo odrastanje i sazrevanje i sve lomove u njihovim životima, a kroz koju se provlači i rat u Bosni. Autorka Lana Bastašić je za nju dobila Evropsku nagradu za književnost 2020. godine, a pred vama je novo i doterano izdanje.