makart

Top-lista

image description
1.
Haruki Murakami

Kad Haruki Murakami napiše autobiografski esej PISAC KAO PROFESIJA, prva misao svakog ljubitelja njegove književnosti biće - moram odmah da kupim! Tajanstveni Murakami se kroz dvanaest poglavlja ove knjige otvara prema čitaocima, pišući prvenstveno o - pisanju! Uz savete onima koji tek počinju da pišu, on piše i o sebi i daje odgovore na mnoga neobična pitanja. PISAC KAO PROFESIJA, nije autobiografija, ali Murakami je u ovoj knjizi veoma ličan i otkriva nam mnoge tajne.

image description
2.
Erlend Lu

Brutalna satira Erlenda Lua, ŽIVOTINJE U AFRICI, neće vam skidati osmeh sa lica. Čak ćete se i grohotom smejati. Sve dok ne shvatite nema ništa smešno u izvitopernom svetu u kome živimo, a koji nam Erland Lu vešto oslikava kroz svoje bizarne likove. ŽIVOTINJE U AFRICI je humoristična priča o apsurdnosti današnjice.

image description
3.
Džordan Piterson

Klinički psiholog i profesor psihologije na Univerzitetu u Torontu dr Džordan Piterson, trenutno je jedan od najcenjenijih, najuticajnijih i najpoznatijih mislilaca na svetu čija predavanja na kanalu Jutjub imaju više od 35 miliona pregleda. U vreme globalnih promena i gotovo nezapamćene političke polarizacije, njegovi stavovi i jasna poruka o važnosti lične odgovornosti i traganja za smislom života naišli su na ogroman broj pristalica širom sveta. Šta je ono najvažnije što bi svako od nas u današnjem svetu trebalo da zna?

image description
4.
Elena Ferante

U Danima napuštenosti, Elena Ferante nam pripoveda priču o strmoglavom proklizavanju jedne žene u nešto što ona naziva „odsustvom smisla“, nakon što je muž napusti i ona ostane sama sa dvoje male dece. Olgini „dani napuštenosti“ postaju očajnički, opasan slobodni pad u najmračnija mesta njene duše, dok luta praznim ulicama grada koji nikada nije naučila da zavoli.

image description
6.
Robert Zetaler

Roman TRAFIKANT, Roberta Zetelera, priča o sedamnaestogodišnjem Francu Huhelu, koji se, uoči drugog svetskog rata seli u Beč. Radeći u trafici, upoznaje Sigmunda Fojda, i to će mu neobično prijatelstvo dati odgovore na neka suštinska pitanja o životu i ljubavi. TRAFIKANT nije sentimentalan roman kao što je ČITAV ŽIVOT, ali Zetaler i ovaj put svom junaku zadaje neobičan put.

image description
8.
Sava Bunčić

Sredinom dvadeset prvog veka Troj Ternbul, premijer Native, njegova vlada i sve druge vlade širom sveta konačno se suočavaju sa surovom stvarnošću koju su ignorisali dugi niz godina. Globalno zagrevanje, prekomerna upotreba prirodnih resursa i ubrzanje rasta ljudske populacije, prevazišli su kapacitet planete da održi dotadašnji način života.

image description
9.
Tanja Stupar Trifunović

Tanja Stupar Trifunović nemilosrdna je kad piše. Takva je i u svom novom romanu OTKAKO SAM KUPILA LABUDA. Priča o strasti, ljubavi, predrasudama, ograničenjima, borbi, više je od ljubavnog romana. OTKAKO SAM KUPILA LABUDA je roman koji nas priprema za rastanke, ali nas uči da se za ljubav, uprkos svim preprekama, treba boriti do poslednjeg daha.

image description
10.
Darko Tuševljaković

Roman Jegermajster Darka Tuševljakovića nas vodi na izolovano ostvo, koje postaje poprište unutrašnje borbe glavnih likova romana. Da li je jegermajster ključ za razrešavanje košmara u koji se pretvorio godišnji odmor, Tuševljaković otkriva kroz dve paralelne priče, dva toka romana.