Top-lista

image description
1.
Sandro Slavnić

O zbirci kratkih životnih mudrosti i crtica NA TEZGI GODIŠNJI DOBA, sam autor, Sandro Slavnić, kaže sledeće: „Tezga“ ja zbirka mojih umotvorina i nastajala je preko deset godišnjih doba. Cijeli njen sadržaj, od prve do posljednje stranice, ilustriran i napisan je mojom lijevom rukom. Samo svemir zna koliko smo on i ja na njoj radili i ne krijemo tu radost stvaranja. Bogata je nikada ranije objavljivanim sadržajem na Instagramu, a neki, već objavljivani radovi, koji su stigli do velikog broja čitatelja, ponovo su prepisani i u novom duhu ovjekovječeni na stranicama „Tezge“ – jednostavno su se morali naći u formi opipljive materije.

image description
3.
Feđa Štukan

Knjiga Blank je stvarna, surova, bolna, tragikomična, neverovatna, svedena na nivo običnog čoveka i predstavlja autobiografski roman glumca Feđe Štukana. Ovo je priča o životu i smrti, politici i veri, mržnji i ljubavi. Ova knjiga demistifikuje i državu koja ubija vlastitu decu, a predstavlja na kraju i demistifikaciju međunarodne politike koja, uz šampanjac, kavijar i diplomatski humor posmatra predstavu i aplaudira glumcima koji stvarno umiru na životnoj pozornici pretvorenoj u gladijatorsku arenu.

image description
4.
Želimir Periš

Početak devetnaestog veka, Beč. Guslar koji speva ep o veštici, koja je svojim izgledom dosta odudarala od okruženja u kom se nalazila. Zaplovite u ovaj magični svet, koji deluje jezivo blisko, a dva veka je daleko.

image description
5.

Fenomenalan nastavak bestselera Vraćena, uzbudljiva i emotivna priča o neugodnim istinama i izneverenim očekivanjima, kao i o žestokoj odanosti dve sestre koja opstaje uprkos njihovim različitostima. Uži izbor za nagradu nagradu „Strega“ 2021. godine.

image description
6.
Džulijan Barns

Džulijan Barns nam je priredio još jednu poslasticu. Ovoag puta očekuje nas priča o Elizabet Finč, profesorki, učiteljici, životnoj inspiraciji koja je ceo radni vek posvetila usmeravanju svojih studenata da misle svojom glavom, izgrađuju svoj stav i ostanu dosledni svojim idealima.

image description
8.
Predrag Koraksić Corax

Ova knjiga predstavlja svojevrsnu zbirku karikatura koje su kroz svoju 25 godina dugu saradnju objavljivane u dnevnom listu Danas, a priređena je za proslavu 25. rođendana ovih dnevnih novina.

image description
9.
Osamu Dazai

Sunce na zalasku Osamu Dazaija pojavio se u najtežem trenutku novije japanske istorije. U svojim delima Osamu Dazai borio se protiv ukorenjene konvencionalnosti. Sunce na zalasku baziran je piščevoj biografiji.