makart

Top-lista

image description
1.
Haruki Murakami

Kad Haruki Murakami napiše autobiografski esej PISAC KAO PROFESIJA, prva misao svakog ljubitelja njegove književnosti biće - moram odmah da kupim! Tajanstveni Murakami se kroz dvanaest poglavlja ove knjige otvara prema čitaocima, pišući prvenstveno o - pisanju! Uz savete onima koji tek počinju da pišu, on piše i o sebi i daje odgovore na mnoga neobična pitanja. PISAC KAO PROFESIJA, nije autobiografija, ali Murakami je u ovoj knjizi veoma ličan i otkriva nam mnoge tajne.

image description
2.
Erlend Lu

Brutalna satira Erlenda Lua, ŽIVOTINJE U AFRICI, neće vam skidati osmeh sa lica. Čak ćete se i grohotom smejati. Sve dok ne shvatite nema ništa smešno u izvitopernom svetu u kome živimo, a koji nam Erland Lu vešto oslikava kroz svoje bizarne likove. ŽIVOTINJE U AFRICI je humoristična priča o apsurdnosti današnjice.

image description
3.
Rumena Bužarovska

Neće vredeti upozorenje da pažljivo čitate priče iz nove zbirke Rumene Bužarovske jer je ona tako vešta da vas uvuče u nimalo bezazlen zaplet, da nećete ni primetiti kako ste teško udahnuli kada se pripovest završi.

image description
4.
Elena Ferante

U Danima napuštenosti, Elena Ferante nam pripoveda priču o strmoglavom proklizavanju jedne žene u nešto što ona naziva „odsustvom smisla“, nakon što je muž napusti i ona ostane sama sa dvoje male dece. Olgini „dani napuštenosti“ postaju očajnički, opasan slobodni pad u najmračnija mesta njene duše, dok luta praznim ulicama grada koji nikada nije naučila da zavoli.

image description
8.
Sava Bunčić

Sredinom dvadeset prvog veka Troj Ternbul, premijer Native, njegova vlada i sve druge vlade širom sveta konačno se suočavaju sa surovom stvarnošću koju su ignorisali dugi niz godina. Globalno zagrevanje, prekomerna upotreba prirodnih resursa i ubrzanje rasta ljudske populacije, prevazišli su kapacitet planete da održi dotadašnji način života.