makart

Top-lista

image description
1.
Rumena Bužarovska

Neće vredeti upozorenje da pažljivo čitate priče iz nove zbirke Rumene Bužarovske jer je ona tako vešta da vas uvuče u nimalo bezazlen zaplet, da nećete ni primetiti kako ste teško udahnuli kada se pripovest završi.

image description
2.
Erlend Lu

Brutalna satira Erlenda Lua, ŽIVOTINJE U AFRICI, neće vam skidati osmeh sa lica. Čak ćete se i grohotom smejati. Sve dok ne shvatite nema ništa smešno u izvitopernom svetu u kome živimo, a koji nam Erland Lu vešto oslikava kroz svoje bizarne likove. ŽIVOTINJE U AFRICI je humoristična priča o apsurdnosti današnjice.

image description
5.
Elena Ferante

U Danima napuštenosti, Elena Ferante nam pripoveda priču o strmoglavom proklizavanju jedne žene u nešto što ona naziva „odsustvom smisla“, nakon što je muž napusti i ona ostane sama sa dvoje male dece. Olgini „dani napuštenosti“ postaju očajnički, opasan slobodni pad u najmračnija mesta njene duše, dok luta praznim ulicama grada koji nikada nije naučila da zavoli.

image description
6.
Veronik Olmi

Bakita, roman Veronik Olmi, uzbudljiva je biografska priča o svetoj Đuzepini Bakiti. Bakita je bila ropkinja, sluškinja i monahinja koja je proglašena sveticom. Veronik Olmi prati Bakitin život od trenutka kada su je sa sedam godina oteli iz njenog sela u Sudanu, kroz dva svetska rata, a naročitu pažnju posvećuje Bakitinoj brizi o siročadi.

image description
7.
Sajaka Murata

Još jedan hit iz odlične uređivačke kuhinje izdavačke kuće Booka. Na meniju – japanska kuhinji. Ako ste voleli GOŠĆU, bezrezervno ćete zavoleti i PRODAVAČICU. Naizgled obična priča o neobičnoj i više ne tako mladoj prodavačici iz mini-marketa. Pola života je provela na tom mestu, veoma dobro uklopljena, odlično prikrivajući da se ne snalazi u svetu odraslih. Ali pod pritiskom okoline da se uda ili da pronađe bolji posao, prinuđena je da preduzme neke bizarne korake...

image description
8.
Jovo Bakić

Evropska krajnja desnica 1945-2018 sociologa Jova Bakića, analitički je osvrt na stanje desnice u zapadnoevropskim zemljama. Bakić kroz dvadesetak poglavlja obuhvata period od Drugog svetkog rata do danas. Evropska krajnja desnica daje uporednu analizu istorije i društvenih uslova, u zavisnosti od trenutka nastanka i razvoja.

image description
9.
Aleksandar Đukanović

Glavni junak romana, intelektualac na pragu onoga što bismo, služeći se oveštalim jezikom, mogli da nazovemo sredovečno doba, biva akter i žrtva niza fantazmogoričnih događaja, grubo iščašenih u odnosu na njegovu beogradsku svakidašnjicu.

image description
10.
Sava Bunčić

 Posedovati je duboki pogled na pojedinca koji se ceo život trudi da nađe sopstveni identitet, mir i mesto u modernom svetu, u kome novac izgleda da kontroliše sve i odlučuje o svemu oko njega i u njegovo ime.