8 najizazovnijih knjiga za čitanje

Najzahtevnije i najteže knjige su one knjige koje nam zadaju glavobolju i muku prilikom čitanja. Zašto onda čitamo knjige koje nas muče i koje ne možemo čitati bez koncentracije, pitate se? Postoji taj neopisivi osećaj da smo savladali i uspeli da razumemo nešto od čega mnogi odustanu već na pola. Priznajemo, i mi smo ostavili nekoliko romana sa strane, sa željom da ih nastavimo čim pre. Pred vama je 8 romana koji su, po mišljenju čitalaca, najkomplikovaniji za čitanje.
30.11.2021.
8 najizazovnijih knjiga za čitanje

"Avesalome, Avesalome!" Vilijam Fokner

U Foknerovim romanima, postoji više tačaka gledišta, a istina je stalno zamagljena, dok se likovi (a pogotovo čitaoci) bore da shvate celu sliku. Foknerova dela su jedna od onih na čija poglavlja morate da se vraćate ne biste li ih razumeli.

"Korekcije" Džonatan Frenzen

Verovatno ima dosta Frenzenovih obožavalaca koji će ovo negodovati, ali ovaj roman (iako fantastičan) ipak nas stavlja na muke, zbog svoje usporenosti u početku. Bićete u problemu dok se ne naviknete na njegov stil, ali izdržite. Verujte, vredi!

"Sto godina samoće" Gabrijel Garsija Markes

Nekoliko porodičnih saga u književnosti proteže se tako široko kao saga o klanu Buendija - ovde je prikazano sedam generacija. Kao da to nije dovoljno zbunjujuće, imena se često ponavljaju (u suštini, svaki lik se zove Aurelijano).

"Ka svetioniku" Virdžinija Vulf

Zaplet? Kakav zaplet? Mislimo, tu je, ali ovo je roman o filozofskoj introspekciji, sa zapletom koji se dešava u pozadini i koji je veoma teško pratiti. Ima minimalnog dijaloga i akcije, jer je cela stvar skroz unutrašnja.

"Kanterberijske priče" Džefri Čoser

Kada pročitate ovu knjigu shvatićete da je Šekspirov jezik zapravo bio moderan engleski jezik Postojao je engleski vekovima pre toga, a njega je još teže razumeti. Čoserove zbirke priča se često čitaju u prevodu, jer je original gotovo nemoguće pročitati.

"Atlas oblaka" Dejvid Mičel

U ovom romanu istovremeno, radnja se kreće iz devetnaestog veka u postapokaliptičnu budućnost, sa nizom međusobno povezanih priča. Ukoliko niste baš koncentrisani, možda će vam biti naporno da ispratite ove isprepletane priče.

"Krvavi meridijan" Kormak Makarti

Znate da vas čeka nešto teško kada se proza pisca opisuje kao "retka". Makarti ne koristi navodnike ili apostrofe, i odbija da da bilo kakve intervjue o ovom romanu.
U suštini, snađite se i shvatite sami.

"Silmarilion" Džon Ronald Rejel Tolkin

Silmarilion nudi kompletnu mitološku istoriju Tolkinovog univerzuma. Ako Gospodar prstenova držite u malom prstu, uživaćete u ovoj knjizi. Ako niste baš tako dobar poznavalac Gospodara, pročitajte trilogiju još jednom. I zapisujte.

Podelite: