krvavi meridijan
rasprodato

KRVAVI MERIDIJAN

Kormak Makarti


Krvavi meridijan je nešto sasvim drugačije od svega što ste do sada pročitali. Visoka književnost upakovana u konvencije apokaliptičnog vestern romana, krvavi festival užasnog nasilja, varvarska lirska odiseja kroz nadograđeni, deseti krug pakla čiji se smisao postojanja se i ne nazire, nova mitologija Divljeg zapada ispričana miltonovskim sjajem jezika, danse macabre taloga ljudske civilizacije gde empatija i ljubav skoro da i ne postoje i koja nam pokazuje da osvajanje američkog Zapada nije bio nimalo herojski poduhvat.

Glavni junak romana je četrnaestogodišnjak koji se priključuje bandi beskrupuloznih lovaca na indijanske skalpove koja sredinom XIX veka jaše na granici Meksika i Teksasa, dajući pojmu anarhije jednu novu dimenziju. To je svet koltova i prašnjavih mamuza, fordovskih pejzaža i iznurenih konja, neizbežnih zlatnih zuba i ižvakanih čačkalica među njima, meksičkog kulta paganske Svete Smrti (Santa Muerte) i zadimljenih saluna u kojima se mešaju mirisi znoja, alkohola i duvanskog dima.

Ne postoji nijedna relevantna lista najznačajnijih dela XX veka na engleskom jeziku na kojoj se ne nalazi Krvavi meridijan.

Prevod sa engleskog: Goran Kapetanović

 

Iako je dobio „Pulicera“ za Put, a braća Koen su po romanu Nema zemlje za starce snimili kultni film ovenčan oskarima, Krvavi Meridijan ipak važi za Makartijev magnum opus.

Devet najnasilnijih romana

22.07.2019.

Nasilje u knjigama nije rezervisano samo za žanrovska ostvarenja kao što su horor ili kriminalistički romani. Ako je pisac vešt, mračna strana ljudske psihe, krvoprolića i zločinačko ponašanje mogu biti utkane i u dela koja se smatraju remek-delima svetske književnosti. Detaljnije

Pošalji