silmarilion

SILMARILION

Džon Ronald Rejel Tolkin
Pravi Silmarilion zapravo je samo središnji deo ove knjige u kojem je Tolkin ispričao pripovest o tri Silmarila, dragulja koja je izradio Feanor, najdarovitiji od svih vilenjaka. Po predanju, prvi je Gospodar tame, Morgot, ugrabio Silmarile i ugradio ih u svoju krunu, nakon čega su vilenjaci pošli u rat protiv sila zla ne bi li povratili svete dragulje. Čitaoci Gospodara prstenova prepoznaće neka od zbivanja, a kao junaci u ovoj priči pojavljuju se i pojedini dobro znani vilenjaci.
Tolkin je, međutim, želeo da se u knjigu uvrste još četiri kraća dela, od kojih se dva odnose na legende o samom početku postanka sveta; to su Ainulindale i Valakventa pisane u stilu drevnih epova.

Šta voli da čita ChatGPT?

24.07.2023.

Profesor Dejvid Beman sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji nedavno je pokušao da izvrši kompjutersku analizu romana „Gordost i predrasude“. Ovaj informatičar, jedan od nekolicine naučnika čiji je zadatak da nauče kompjutere da razmišljaju o umetnosti, planira da stvori nešto što naziva „algoritamskim mernim instrumentima za kulturu“. Da bi to postigao, potrebno je da iz što većeg broja dela klasične književnosti izvuče podatke koji se odnose na razne elemente poput, recimo, karaktera likova, njihovih međusobnih odnosa i slično. U slučaju poznatog romana Džejn Ostin, Beman je rešio da počne od pitanja na koje bi lako odgovorila i jedva pismena osoba: Da li su Lizi i Džejn najbolje prijateljice ili samo sestre? Detaljnije

8 najizazovnijih knjiga za čitanje

30.11.2021.

Najzahtevnije i najteže knjige su one knjige koje nam zadaju glavobolju i muku prilikom čitanja. Zašto onda čitamo knjige koje nas muče i koje ne možemo čitati bez koncentracije, pitate se? Postoji taj neopisivi osećaj da smo savladali i uspeli da razumemo nešto od čega mnogi odustanu već na pola. Priznajemo, i mi smo ostavili nekoliko romana sa strane, sa željom da ih nastavimo čim pre. Pred vama je 8 romana koji su, po mišljenju čitalaca, najkomplikovaniji za čitanje. Detaljnije

Pošalji

SILMARILION

Valahiru
★★★★★
10.06.2022.
"U početku beše Eru, Jedini, koji se na jeziku Vilenjaka zove Iluvatar, stvori Ainure od svoje misli, a oni pred njim stvoriše veličanstvenu muziku." Mogu slobodno reći da sam zbog Tolkina zavoleo ovaj žanr. Kada sam kao mali pogledao prvi deo trilogije Gospodar Prstenova, odmah sam zavoleo fantaziju i sve u vezi sa njom. Ta ljubav i danas traje i još je jača. Naravno, do današnjeg dana sam na desetine puta odgledao celu trilogiju LOTR, ali i Hobit takodje. Nakon čitanja Silmariliona, doživljaj je upotpunjen. Uživao sam u čitanju svake stranice. Prepuna legendi koje će vas oduševiti. Avanture, misterije, smrti, radosti, rata, mira, magije, fantazije, života... ma svega! Doživljaj je upotpunjen uz nekoliko mapa, koje vam vizuelno dočaravaju opisan predeo. Legende su sjajne i ne znam koju bih izdvojio, a da mi se svidja više od ostalih. Iskreno sam uživao kroz celu knjigu i osećaj je još uvek jak. Imam i omiljenog lika, a to je Fingolfin. Kroz knjigu stičemo predstavu o genijalnošću Tolkina. Zaista, osmisliti čitav legendarijum, sa božanstvima, bezbroj likova, radnjom koja ne prekida...nije lako. Da ne spominjem jezike koje je osmislio. Zašto je ovo knjiga koju preporučujem za praznike? Zato što ušuškani u krevet, dok su jelka i ukrasi pred vama, možete samo uživati. U meni je izazvala dosta emocija, a završih je naježen i u suzama. Mnogima je problem da shvate i na pravi način prihvate celokupnu zamisao i radnju. Ipak, ja nisam imao tih problema. Priznajem, zahtevna je za čitaoce i zahteva koncentraciju. Nije knjiga za svakoga, ali ako uživate u ovakvim remek-delima, smatram da nema bolje knjige za vas. Stvarno, knjiga za ceo život! Preporuka svima koji do sada nisu nabavili i pročitali knjigu. Bilo da ste fan vilenjaka, ljudi, Valara, orka ili patuljaka, ovo je prava knjiga za vas!