Zemljani, Sajaka Murata

„Želim da koristim formu romana za sprovođenje eksperimenata“, objasnila je japanska spisateljica Sajaka Murata kada je izašla u centar pažnje međunarodne književnosti 2018. godine. Knjiga "Zemljani" je upečatljiv hibrid fantastike i pštrog realizma. "Zemljani" su uznemirujući, sablasan, nepredvidiv, ali iznad svega opčinjavajući roman.
17.11.2021.
zemljani, sajaka murata

Njen roman, "Prodavačica", prodat je u skoro 600.000 primeraka u Japanu, i bio je njen prvi koji je preveden na engleski. Sajaka Murata Japan prikazuje na hiperrealistički, distopijski način u ovom romanu, a od ovakvog manira ne odmiče ni u svojoj novoj knjizi "Zemljani" u izdanju beogradske izdavačke kuće Booka. Ako ste obraćali pažnju, primetili ste ljude poput glavne junakinje knjige "Zemljani" - Nacuki. Ona je vanzemaljac ovde na Zemlji. Ona izaziva gnev u ljudima jednostavno zbog svog postojanja. Njena majka je neprestano besna, njena sestra je patološki ljubomorna na nju, a njen otac, kada uopšte primeti Nacuki, je samo zbunjen. Ljudi poput Nacuki se ne uklapaju - ne zato što ne žele, već zato što ne mogu.

Ideja o neprilagođenima je ideja vodilja "Zemljana", najnovijeg romana japanske spisateljice Sajake Murate. "Zemljani" tvrde da je „izopštenik“ u stvari klizava kategorija. Niko od nas zaista ne pripada takozvanoj „većini“, umesto toga, svi smo mi vanzemaljci sa talentom za prilagođavanje. A Nacuki, koja na početku romana ima samo jedanaest godina, jedna je od retkih kojima je ovaj pozorišni čin nemoguć. Knjiga "Zemljani" počinje dok se Nacuki i njena porodica voze u izmišljeni planinski grad na festival Obon. Nacukini baka i deda imaju kuću tamo, a ona voli grad zbog tradicije i prirodnih lepota. Ipak, najviše od svega uživa u retkoj prilici da vidi svoju rođaku, sa kojom ima blisku vezu. Po Nacukinoj priči, ta rođaka je vanzemaljac jer ima magične moći.

Kada užasan sled okolnosti preti da zauvek rastavi ove dve devojčice, one daju obećanje: preživeti, bez obzira na sve. Sada je Nacuki odrasla. Živi miran život sa svojim aseksualnim mužem, preživljavajući najbolje što može, pretvarajući se da je normalna. Ali zahtevi Nacukine porodice su sve veći, njeni prijatelji se pitaju zašto još uvek nije trudna, a tamne senke iz Nacukinog detinjstva je progone. Bežeći iz predgrađa u planine svog detinjstva, Nacuki se priprema za ponovni susret sa svojom rođakom. Hoće li se ipak setiti njihovog obećanja? I da li će joj pomoći da ga zadrži?

.

Podelite: