TOLSTOJ UMESTO TOLSTOJA?

Ko su naslednici čuvenog Dostojevskog, Tolstoja, Čehova, Brodskog, Bulgakova i drugih velikana ruske književnosti? Ove nedelje vam predstavljamo savremene ruske pisce. A kako baš Josif Brodski kaže: „Postoji i veći greh od spaljivanja knjiga. A to je ne čitati knjige.“
05.07.2020.
tolstoj umesto tolstoja

1. RUŽIČASTA MIŠICA, Viktor Jerofejev

Ružičasta mišica Viktora Jerofejeva je neobično tužan roman o devojčici i izmaštanom svetu kojim prikriva tragediju. Raspad porodice pretvara se pred očima čitaoca u ogromnu maštovitu metaforu podvodnog carstva, gde Marusja doživljava svoju sopstvenu prvu ljubav, rastaje se s detinjstvom, spoznaje zakone i bezakonja ljudskog života. Ružičasta mišica je zapravo roman o ljubavi, detinjstvu i mašti.

2. ŽIVOT INSEKATA, Viktor Peljevin

Život insekata je maštovito i zabavno delo ruskog pisca Viktora Peljevina. U Životu insekata čitavo društvo devedesetih godina se pretvara u insekte zadržavajući pritom ljudske karaktere. Peljevin u svim svojim suprotnostima ostaje i dalje najčitaniji savremeni ruski pisac.

3.OBITELJ, Zahar Prilepin

Kraj je dvadesetih godina. Poslednji čin drame srebrnog veka. Široko platno Bošovih razmera. Sa desetinama likova, sa jasnim tragovima prošlosti i odblescima pretnji u budućnosti – i čitav život koji se smestio u jednu jesen. Veličanstvena priroda – i klupko ljudskih sudbina, u kom je nemoguće razlikovati dželate od žrtava. Tragična istorijа jedne ljubavi – i istorija čitave države sa svojim bolom, krvlju, mržnjom, odražena je u Soloveckom ostrvu, kao u ogledalu. Moćan metafizički tekst o stepenu čovekove lične slobode i o stepenu čovekovih fizičkih mogućnosti. To je novi roman Zahara Prilepina, to je Obitelj.

4. SLUČAJ KUKOCKI, Ljudmila Ulicka

Slučaj Kukocki je velika knjiga o ruskoj istoriji XX veka i jedan od najznačajnijih romana svetske književnosti modernog doba.
Ljudmila Ulicka u ovom romanu hrabro progovara o jednom aspektu dramatičnog raskida sa istorijom koji se dogodio u Rusiji 1917. godine.
Sovjetske žene, u duhu revolucionarne etike, gube pravo na abortus. Zbog toga što je pravo na abortus pravo na slobodu dvadeset hiljada Ruskinja umire godišnje od posledica nadrilekarskih prekida trudnoće.

5. MANARAGA, Vladimir Sorokin

Manaraga Vladimira Sorokina posvećena je odnosu prema knjizi. One su u ovom romanu predstavljene kao sredstvo u kulinarstvu, što je, ispostaviće se, i gore od spaljivanja. Sorokinoova Manaraga je mračna vizija budućnosti knjige i književnosti.

6. LAKI SVETOVI, Tatjana Tolstoj

Laki svetovi je autobiografska proza Tatjane Tolstoj. U Lakim svetovima Tatjana Tolstoj piše o razvojnom putu radoznale devojčice i sukobima koji se dešavaju u njoj i oko nje.

Podelite: