život insekata

ŽIVOT INSEKATA

Viktor Peljevin
Život insekata je maštovito i zabavno delo ruskog pisca Viktora Peljevina. U Životu insekata čitavo društvo devedesetih godina se pretvara u insekte zadržavajući pritom ljudske karaktere. Peljevin u svim svojim suprotnostima ostaje i dalje najčitaniji savremeni ruski pisac.

VIKTOR PELEVIN, najpoznatiji i najzagonetniji ruski pisac svoje generacije (rođen je 1962. u Moskvi), kultna je ličnost mladih u Rusiji. NJegova proza je spoj masovnog i elitnog, grube savremenosti i realija prošlosti, sagledaniz veoma ekscentričnog ugla, i sa sposobnošću predviđanja budućnosti. To su razlozi neverovatnog uspeha njegovih dela, koja, po zapažanju jednog ruskog kritičara, čitaju čak i oni koji „već dugo nisu uzeli u ruke nijednu knjigu osim telefonskog imenika". Tematika njegovih dela je raznolika, ali se u njima stvarnost, kao kod Gogolja ili Kafke, uvek prepliće sa svetom sna i fantastike.

TOLSTOJ UMESTO TOLSTOJA?

05.07.2020.

Ko su naslednici čuvenog Dostojevskog, Tolstoja, Čehova, Brodskog, Bulgakova i drugih velikana ruske književnosti? Ove nedelje vam predstavljamo savremene ruske pisce. A kako baš Josif Brodski kaže: „Postoji i veći greh od spaljivanja knjiga. A to je ne čitati knjige.“ Detaljnije

Pošalji