Put oko sveta s knjigom: Japan

Japanska književnost je našu čitalačku publiku očarala odavno, ali ubedljivo najjači udarac se desio onda kad je Haruki Murakami stigao u Srbiju, odnosno kad su njegove knjige počele da se prevode i izdaju kod nas. Upravo pre neki dan je svetlost dana ugledala i njegova najnovija knjiga, te smo mi to iskoristili kao dobar povod da izdvojimo još nekoliko sjajnih japanskih romana za sve one koji bi voleli da se malo bolje upoznaju sa japanskom književnošću.
19.05.2021.
put oko sveta s knjigom japan

  1. Prvo lice jednine (Haruki Murakami)

Kad kod nas stigne nova Murakamijeva knjiga, to je književni događaj koji se ne propušta. On je definitivno jedan od najpopularnijih i najčitanijih stranih savremenih pisaca kod nas i odavno već ima veliku bazu fanova, za koje smo sasvim sigurni da su jedva čekali i ovu knjigu. Ono što možda razlikuje Prvo lice jednine od većine njegovih knjiga, jeste to da je u pitanju zbirka priča. Međutim, u likovima iz ovih priča svaki ljubitelj Murakamija će moći da prepozna modele njegovih prethodnih junaka. Interesantno je to kako u ovoj zbirci vidimo neku promenu u Murakamijevom stvaralaštvu - pre svega promenu tema kojima se bavi, a kako opet tačno možemo da prepoznamo da je to on.

 

  1. Profesorova tašna (Hiromi Kavakami)

Evo jedne predivne knjige koja je istovremeno i ljubavna priča, ali i najbolji vodič kroz japansku kuhinju koji ćete ikada pročitati. Glavna junakinja ovog romana je tridesetogodišnja Cukiko, koja ulazi u neku vrstu veze sa svojim profesorom iz srednje škole. U suštini, imamo dvoje veoma usamljenih ljudi koji jedno u drugome nalaze baš ono što im je falilo. Cukiko u njemu pronalazi nekog ko je neće osuđivati i ispitivati zašto je sama u tridesetim, a on u njoj vidi nekog ko će o njemu brinuti. Osnovna tema ovog romana jeste usamljenost i protok vremena, kao i sama definicija ljubavi - šta sve ljubav može da bude i da znači. Proza Hiromi Kavakami je elegantna i jednostavna, protkana naizgled neprimetnim simbolima koji su tu da nas podsete da je jedina sigurna stvar na ovom svetu promena i da treba da živimo onako kako zaista želimo i osećamo.

 

  1. Karaoke strave (Rju Murakami)

Moramo da spomenemo još jednog Murakamija, koji možda nema toliko romana kao onaj prvi, ali verujte nam da nije ništa manje kvalitetan. Njegov roman Karaoke strave je savršeno napisana satira o generacijskom jazu u savremenom japanskom društvu. S jedne strane imamo grupu mladih momaka koji žive prilično ludo i brzo, a sve što ih interesuje su pijančenje, voajerisanje i karaoke. S druge strane imamo grupu razvedenih žena koje su isto tako pomalo lude i brze. Kada jedan od mladića iz grupe bude napao i ubio jednu od tih žena, između ove dve grupe počinje rat. Ukoliko želite da čitate nešto potpuno zarazno, japanski ludo i inteligentno, nemojte da propustite ni ovog drugog Murakamija.

 

  1. Šunkinin portret (Đuničiro Tanizaki)

Đuničiro Tanizaki jedan od najvećih japanskih pisaca moderne epohe, a njegova dela smatraju se klasicima japanske književnosti. Roman Šunkinin portret govori o životu devojke čije je rođeno ime bilo Koto Mozuja, ali je bila poznatija od svom profesionalnom imenu Šunkin. Dakle, Šunkin - devojka iz bogate porodice upoznaje Sasukea i između njih se rađa ljubav. Međutim, kada Šunkin bude zadesila velika nesreća, veza između njih ostaće na nivou veze između mentora i učenika. Šunkin i Sasuke su likovi koji su kreirani apsolutno savršeno - ona je devojka koja prosto zasenjuje sve oko sebe i koja je prosto previše divna za svet u kom živi, a on je muškarac koji njoj pruža ljubav koja je i više od ljubavi.

 

  1. Zlatni paviljon (Jukio Mišima)

Jukio Mišima je ubedljivo najzanimljiviji, ali i najtužniji pisac koji je ikada živeo i stvarao u Japanu. Ako niste čitali ništa od njega, verujte nam na reč kad vam kažemo da to morate da promenite. On je najprevođeniji japanski pisac koji je stvorio najveća dela japanske književnosti, a živeo je u svetu koji je bio previše tesan i mali za njegovu veličinu. Na kraju je skončao tako što je izvršio harakiri - drevnu samurajsku tehniku samoubistva. Rasparao je sebi trbuh i zahtevao da se njegova glava preda japanskom caru. Njegovo delo Zlatni paviljon zasnovano je na istinitom događaju i opisuje zločin jednog mladog studenta zen-budizma, koji je bio opsednut lepotom Zlatnog paviljona. I koji je, usled te opsednutost, odlučio da ga spali. Ukoliko želite da čitate japansku književnost, ali biste pre čitali nešto što se smatra klasikom - nema boljeg izbora od Mišime, jednog od najvećih japanskih pisaca svih vremena.


 

Podelite: