karaoke strave
rasprodato

KARAOKE STRAVE

Rju Murakami

Roman "Karaoke strave" je mračna, satirična priča o generacijskom jazu u japanskom društvu, književni karaoke koji kombinuje uličnu kulturu i mange.

U ovoj neobuzdanoj satiri na račun urbanog života, sukoba među generacijama i rata među polovima, bestseler pisac Rju Murakami upoznaje nas sa šestoricom mladih gubitnika koje zanimaju samo alkohol, voajerisanje i karaoke. Nasuprot njima je neobična grupa dama, one su razvedene, nezavisne i žestoke, apsolutno rešene da ne trpe ničije maltretiranje.

Vođen neobjašnjivim porivom, jedan od mladića spontano napada i ubija jednu od žena što dovodi do žestokog, strateški precizno razrađenog rata između dve grupe. Najbolje od svega je to što se svi oni, pošto su konačno pronašli nekakvu svrhu postojanja, provode kao nikad u životu. Ko je mogao da zna da će planiranje osvete biti toliko zabavno? Murakami ovaj sukob pretvara u eksplozivnu i urnebesnu meditaciju o savremenom životu.

 

„Vrtoglavi nihilizam… vrcava proza.“ - Publishers weekly

„Jedan od najzabavnijih i najneobičnijih ratova bandi u savremenoj književnosti.“ - Booklist

Karaoke strave(...) nas podseća da je Murakami jedan od retkih subverzivnih pisaca današnjice.“ - New York Times

„Vodeći autor japanske mračne proze.“ - Guardian

 

Rjua Murakamija kritika naziva „Maradonom japanske literarne scene“ i „renesansnim čovekom za postmoderno doba“. Murakami (1952) skrenuo je pažnju na sebe već svojim prvim kratkim romanom Plavo, gotovo prozirno (Kagirinaku Tōmei ni Chikai Burū, 1976), koji je vrlo brzo postao bestseler. Roman je u Japanu prodat u preko milion primeraka za samo šest meseci, i dobio je prestižnu nagradu Akutagawa. Sa svojim sledećim delom Coin Locker Babies (Koinrokkā Beibīzu, 1980) Murakami je postao velika zvezda i dobio nagradu Noma Liberal Arts New Member.

Ovaj enfant terrible japanske književnosti izgradio je svoje ime na šokantnim, kritičkim, često satiričnim romanima, među kojima se izdvajaju 69 sixty nine (69 Shikusuti Nain, 1987), Karaoke strave (Shōwa Kayō Daizenshū, 1994), Piercing (Piasshingu, 1994), Audicija (Ōdishon, 1997), U miso supi (In za Misosūpu, 1997), From the Fatherland, with Love (Hantō o Deyo, 2005).

Po njegovom kultnom romanu Audicija snimljen je istoimeni kontroverzni film, koji je režirao Takaši Mike. Psiho-horor roman U miso supi doneo mu je Yomiuri književnu nagradu i svetsku književnu slavu, a u planu je i film po njemu u režiji Vima Vendersa.

Osim što piše, Murakami je i režirao nekoliko uspešnih filmova (Almost Transparent Blue, Tokyo Dekadence, Love & Pop), svira bubnjeve u rok grupi i vodi jedan televizijski šou. Omiljeni je pisac svog poznatog prezimenjaka Harukija.

Put oko sveta s knjigom: Japan

19.05.2021.

Japanska književnost je našu čitalačku publiku očarala odavno, ali ubedljivo najjači udarac se desio onda kad je Haruki Murakami stigao u Srbiju, odnosno kad su njegove knjige počele da se prevode i izdaju kod nas. Upravo pre neki dan je svetlost dana ugledala i njegova najnovija knjiga, te smo mi to iskoristili kao dobar povod da izdvojimo još nekoliko sjajnih japanskih romana za sve one koji bi voleli da se malo bolje upoznaju sa japanskom književnošću. Detaljnije

Preporuka za čitanje: 6 japanskih autora

17.05.2020.

Japanska književnost je, bez obzira na uslove koji vladaju u našem izdavaštvu, ipak značajno zastupljena u Srbiji. Čitaoci vole japanske pisce, a ta ljubav vešto balansira između očekivanja da ono što čitaju da bude egzotično i da govori razumljivim jezikom o nama neobičnom svetu. Ako tek planirate da se upoznate sa japanskim autorima, ovo je naša preporuka. Detaljnije

Pošalji