šunkinin portret

ŠUNKININ PORTRET

Đunićiro Tanizaki
Knjiga Šunkinin portret govori o devojci rođenoj kao Koto Mozuja, a koja je poznatija po svom profesionalnom imenu Šunkin. Bila je ćerka trgovca lekovima iz Osake u 19. veku, a posle smrti je sahranjena na posedu budističkog hrama koji pripada sekti Čista zemlja u delu Osake zvanom Šitadera. Đunićiro Tanizaki nas u priču uvodi kroz obilazak spomenika familije Mozuja među kojima se ispostavlja da ne postoji onaj koji pripada Šunkin.

„ŠUNKIN (rođena kao Koto Mozuja, ali poznatija po svom profesionalnom imenu) bila je ćerka trgovca lekovima iz Osake. Umrla je 14. oktobra 1886 – u devetnaestoj godini ere Meiđi, a sahranjena na posedu budističkog hrama koji pripada sekti Čista zemlja i nalazi se u osačkoj četvrti Šitadera.
Pre nekoliko dana, bio sam u prolazu pored hrama, pa sam svratio da posetim njen grob. Upitao sam čuvara za grobno mesto porodice Mozuja i on me povede iza glavnog zdanja uz rečei: „Ovuda, gospodine”. U senci razbokorenih starih kamelija tamo su se nizali spomenici familije Mozuja, generacije su sledile jedna drugu, ali nijedan nije bio Šunkinin.”

Put oko sveta s knjigom: Japan

19.05.2021.

Japanska književnost je našu čitalačku publiku očarala odavno, ali ubedljivo najjači udarac se desio onda kad je Haruki Murakami stigao u Srbiju, odnosno kad su njegove knjige počele da se prevode i izdaju kod nas. Upravo pre neki dan je svetlost dana ugledala i njegova najnovija knjiga, te smo mi to iskoristili kao dobar povod da izdvojimo još nekoliko sjajnih japanskih romana za sve one koji bi voleli da se malo bolje upoznaju sa japanskom književnošću. Detaljnije

Pošalji