Put oko sveta: GLAS PIRINEJA - 8 SJAJNIH KNJIGA ŠPANSKE KNJIŽEVNOSTI

Špansko govorno područje je svetskoj kulturnoj baštini dalo zaista ogroman broj izuzetnih pisaca. Međutim, kada govorimo o španskoj književnosti i zanemarimo njen latinoamerički ogranak, koliko zaista znamo o piscima koji su izvorno Španci? Latinoamerička književnost je sasvim sigurno tema o kojoj ćemo pisati uskoro, ali hajde da, dok smo još u Evropi, vidimo koje nas to knjige vode u Španiju i u srce gradova poput Barselone i Madrida.
23.07.2021.
put oko sveta glas pirineja 8 sjajnih knjiga španske književnosti

  1. Migel de Servantes

Ko će biti na prvom mestu, ako ne autor Don Kihota? Servantes se smatra najvažnijom figurom španske književnosti, a njegov roman Don Kihot je zaista delo koje bi svako trebalo da pročita. Don Kihot je, ako izuzmemo Bibliju, najprevođenija i najviše objavljivana knjiga na svetu, a smatra se jednim od najvećih dela svetske književnosti svih vremena. Servantesu su kao inspiracija za ovo remek-delo poslužili viteški romani, a glavni junak je upravo sredovečni plemić zaluđen njima, koji uzima oklop i oružje i sebi daje titulu Don Kihota od Manče i odlazi da bije bitke.

 

  1. Karlos Ruis Safon

Ako vas uskoro put zaista nanese u Barselonu, nikako nemojte propustiti da pre puta pročitate neki od romana ovog velikog španskog pisca. Senka vetra je prva knjiga njegove trilogije Groblje zaboravljenih knjiga, a ova priča je kao da su se udružili Umerto Eko, Borhes i Markes i napisali zajedno roman koji je mešavina istorijskog romana, trilera i ljubavne priče. Suštinski, ovo je ljubavno pismo upućeno književnosti, napisano tako da vas uvuče u misterije prelepe Barselone i tako da se u njemu zaista uživa.

 

  1. Rosa Montero

Ako ste već čitali Don Kihota i volite ga, apsolutna preporuka je roman Priča o providnom kralju ove španske spisateljice i novinarke. U pitanju je pikarski roman sa feminističkom pozadinom, napisan tako da vas potpuno očara i obuzme. Rosa Montero je neverovatna pripovedačica i jedna izuzetno zanimljiva ličnost, a ako vam se ipak čita nešto savremenije - preporučujemo vam njena Uputstva za spasavanje sveta. To je jedna od onih knjiga koje nas zaista podsećaju na svu radost i lepotu življenja čak i onda kada nam se čini da nemamo kud.

 

  1. Kamilo Hose Sela

Red je da se na listi najboljih španskih pisaca nađe i jedan nobelovac, zar ne? Kamilo Hose Sela smatra se jednim od najtalentovanijih pisaca savremene evropske književnosti, a njegova proza u romanu Hristos protiv Arizone poprima svoju najeksperimentalniju formu. U ovoj knjizi on opisuje događaje iz 1881. Ovo je prikaz čuvenog obračuna kod OK korala, u kom su učestvovali čuveni revolveraš Vajat Erp, Dok Holidej i drugi. Priča je ispričana iz perspektive neobrazovanog lika, sina jedne prostitutke i to kao beskonačni monolog.

 

  1. Marija Duenjas

Ono što karakteriše španske pisce upravo je njihovo neverovatno pripovedačko umeće, a toj španskoj školi talentovanih pripovedača pripada i Marija Duenjas, koja je našu čitalačku publiku osvojila fenomenalnim romanom Vreme između štepova. U pitanju je jedna veoma uzbudljiva pustolovina u kojoj su prepleteni saloni visoke mode, političke zavere, sjaj luksuznih hotela i mračne misije tajnih službi, a sve to prati atmosfera slična onoj iz čuvenog filma Kazablanka. Vreme između štepova je izuzetna priča o ljubavi, istoriji, modi, politico, i to tako ispričana da se apsolutno ne ispušta iz ruku.

 

  1. Nurija Pradas Andreu

Još jedna španska autorka rođena u Barseloni je upravo i ova spisateljica, autorka romana Snovi po meri. Ona ovde majstorski gradi kaleidoskopski i napet roman pun nezaboravnih likova koji savršeno dočaravaju atmosferu kosmopolitskog grada. Roman je zasnovan na istinitoj priči o pioniru visoke mode u Španiji i odvešće vas u Barselonu dvadesetih godina XX veka, pravo u salone visoke mode!

7. Fernando Aramburu

Otažbina je roman epskih razmera po kome je nastala hit serija priča je o dvema porodicama čije prijateljstvo prestaje usled političkih i ideoloških razloga.

8. Raj Loriga

Jedan je od najistaknutijih autora prljavog realizma u španskoj književnosti, a njegovo je stvaralaštvo pod snažnim uticajem američkih pisaca kao što su Vilijam Barouz i Čarls Bukovski. Zajedno s Pedrom Almodovarom napisao je scenario za film Živo meso, a njegov roman Predaja je distopijska priča o otuđenom svetu u kom je svako ko se u njega ne uklapa - gubitnik. Ovaj roman ovenčan je nagradom izdavačke kuće Alfaguara, jednom od najprestižnijih književnih nagrada na španskom govornom području.

 

Podelite: