priča o providnom kralju

PRIČA O PROVIDNOM KRALJU

ROSA MONTERO
„Priča o providnom kralju" Rose Montero je uzbudljiva priča o srednjevekovnoj Francuskoj koja obiluje avanturama. Glavna junakinja nakon smrti oca i brata u krstaškim ratovima oblači viteški oklop ikreće u borbu sa svojim vetrenjačama. U ovoj zanimljivoj pripovesti Rose Montero glavna junakinja će nas podsetiti na Don Kihota, ali će vetrenjače protiv kojih se ona bori biti nešto potpuno drugačije - borba za pravo da piše, čita, voli i misli slobodno.

Srednji vek, Francuska, poprište krstaških pohoda, viteških borbi i surove odmazde crkve. Nakon što joj oca, brata i dragog prisilno odvedu u rat, seljančica Leola ostaje potpuno sama. Izbor joj je nametnut, odluka hrabra: skida s mrtvog viteza oklop i oblači ga. Preobučena u muškarca, u tim opasnim vremenima nemirnog sveta, pokušava da se spase kao žena.

Slična i istovremeno veoma različita od svog književnog pretka Don Kihota, Leola, i muško i žensko, kreće u potragu za dragim i na tom putu sreće vešticu Ninev, koja možda i nije veštice već samo inteligentna žena – svoga Sanča Pansu. Leoline vetrenjače biće, međutim, sasvim drukčije: boriće se da osvoji pravo da piše i čita, voli i misli slobodno, da živi...
„Rosa Montero je napisala roman o samilosti čije su junakinje dve izrazito različite žene koje nas vode kroz pripovest sa istorijskom pozadinom, ali ispunjenu i elementima fantastike. Radnja je smeštena u XII veku, ali je poruka ovog romana univerzalna.” El Pais
Upečatljivo delo Rose Montero, jedne od najznačajnijih savremenih španskih književnica, s jedne strane oslanja se na književnu tradiciju, i to ne samo na Don Kihota već pre svega na stari, autentično španski žanr pikarskog romana. S druge strane, tradicionalne elemente osavremenjuje, kombinuje ih s drugim žanrovima, prepliće fikciju i faktografiju kreirajući modernu romanesknu formu, koja književnu i istorijsku tradiciju teži da prevrednuje, osvetljava je na neočekivan način i u izvesnom smislu pervertuje ukazujući tako na stereotipe i nove vrednosti.

U Priči o providnom kralju na sasvim nov način doživljavamo srednjovekovne ličnosti poput Eleonore Akvitanske, Abelara i Eloize, Ričarda Lavlje Srce i saznajemo o ugušenim slobodarskim idejama poput katarskih. „Skoro čitav jedan vek, svet, ili barem deo poznatog sveta, živeo je u snu napretka. A onda je pobedila prisila... Ovaj roman teži da predstavi taj proces, ali s gledišta ljudske svesti. Pre sam htela da zabeležim mitove i snove, miris i znoj tog vremena nego same istorijske događaje”, napisala je autorka.

Majstorska pripovedačica, Rosa Montero nepogrešivo vodi svoje likove kroz bezbrojne avanture, od ljubavi i prijateljstva do tragičnih obrta, ne ispuštajući pritom ni za trenutak čitaočevu ruku. Ova bajka za odrasle, kako ju je autorka jednom prilikom nazvala, kao i svaka bajka govori o najvažnijim životnim iskušenjima.

Priča o providnom kralju nagrađena je 2005. prestižnom španskom nagradom za književnost Ke ler.

Put oko sveta: GLAS PIRINEJA - 8 SJAJNIH KNJIGA ŠPANSKE KNJIŽEVNOSTI

23.07.2021.

Špansko govorno područje je svetskoj kulturnoj baštini dalo zaista ogroman broj izuzetnih pisaca. Međutim, kada govorimo o španskoj književnosti i zanemarimo njen latinoamerički ogranak, koliko zaista znamo o piscima koji su izvorno Španci? Latinoamerička književnost je sasvim sigurno tema o kojoj ćemo pisati uskoro, ali hajde da, dok smo još u Evropi, vidimo koje nas to knjige vode u Španiju i u srce gradova poput Barselone i Madrida. Detaljnije

Pošalji