8 novih, snažnih ženskih glasova u književnosti

Na našem sajtu u toku je akcija #ženanemora u kojoj vam poklanjamo do 20% popusta na odabrane naslove. Akcija traje do 31. marta. Raspoloživost pojedinih artikala do isteka zaliha.
08.03.2022.
8 novih, snažnih ženskih glasova u književnosti

1. Rumena Bužarovska

Knjigu "Osmica" čine kratki odlomci iz života žena i devojčica, naizgled jednostavne priče koje hrle katastrofi i čitaju se kao napete drame. Rumenini likovi lepo su se raširili po svim životnim dobima, od dečjeg do starijeg, a redom se radi radi o ženama-pripovedačicama ili pričama kojima su u fokusu ženski likovi.

2. Lisa Tadeo

Roman "Životinja" na iskren, surov i smeo način govori o ženama koje su preživele muškarce i o ženskom besu koji se previše često percipira kao ludilo. U ovom emotivnom, nezaboravnom i fascinantnom romanu Lisa Tadeo je stvorila jednu od najubedljivijih književnih antiheroina, čije razotkrivanje brutalne prošlosti drži čitaoce zatočenima do poslednje strane.

3. Lana Bastašić

Roman "Uhvati zeca" je priča o ženskom prijateljstvu između Sare i Le(j)le koja prati njihovo odrastanje i sazrevanje i sve lomove u njihovim životima, a kroz koju se provlači i rat u Bosni. Autorka Lana Bastašić je za nju dobila Evropsku nagradu za književnost 2020. godine, a pred vama je novo i doterano izdanje.

4. Klaudija Tažes

Seksualni život ružne žene“ bavi se iskrivljenim, pomodnim i neprirodnim savremenim pojmovima lepote. Ko sme i može da odgovori na pitanja šta je ljubav i ko je lep? Kroz događaje glavne junakinje Žustijane, Klaudija Tažes će vas nasmejati do suza, ali i naterati na duboko razmišljanje jer kako sama kaže. „Ružna žena je stanje duha kroz koje svaka od nas prolazi."

5. Lejla Slimani

Knjiga "U vrtu ljudoždera" je roman o ženama i njihovim željama, apetitima i autodestruktivnim nagonima. U vrtu ljudoždera postaviće vam pitanja na koja ćete, još dugo tražiti odgovore. Besprekorno čist stil Lejle Slimani provešće vas kroz ovu smelu i erotičnu priču, kroz lavirint strastvene želje, sve do razumevanja samoće, izolovanosti i gladne potrage za autentičnim iskustvom .

6. Danijela Krin

"Ljubav u slučaju opasnosti" je roman o krizi srednjih godina. Kroz dovitljiv kolaž o životu pet žena, Danijela Krin istražuje strah, nadu, ambiciju, krhkost i razočaranja koja oblikuju život modernih žena. Danijela Krin je fantastična pripovedačica. Retko koja knjiga je toliko zabavna, a da istovremeno pruža toliko intelektualnog zadovoljstva.

7. Marta Batalja

Knjiga "Nevidljivi život Eurdisi Guzmao" je roman o dvema odvažnim ženama koje će, svaka na svoj način, pokušati da se izbore za emancipaciju u patrijarhalnom brazilskom društvu 1940-ih. Ovi višestruki narativi privlače čitaoca od prve stranice, čvrstim ritmom i strukturom. U stanju da sa humorom, duhovitošću i ironijom progovori o temama kao što su nasilje, marginalizacija i nepravda, Marta Batalja je, pre svega, fantastičan pripovedač.

8. Arijana Harviks

"Crkni, ljubavi" je roman o čežnji za slobodom, o strasti i njenom odsustvu, roman o ženi koja se bori sa postporođajnom depresijom, preplavljenoj bolnim osećajem zatočenosti u ulozi majke i supruge. Arijana Harviks vrlo ogoljeno i smelo koristi radikalnu kritiku klišea, tipskog poimanja porodice i konvencionalnosti bračnog odnosa, razbijajući tabue o ulozi žene u njima.

Podelite: