novo
crkni, ljubavi

CRKNI, LJUBAVI

Arijana Harviks
Crkni, ljubavi je roman o banalnosti bračnog odnosa, o čežnji za slobodom, o strasti i njenom odsustvu, roman o ženi koja se bori sa postporođajnom depresijom, svesnoj da ne uspeva da bude ono što od nje očekuje, preplavljenoj bolnim osećajem zatočenosti u ulozi majke i supruge. Maestralan roman jedne od najradikalnijih savremenih latinoameričkih autorki, Arijane Harviks.
Podelite:

Arijana Harviks vrlo ogoljeno i smelo koristi radikalnu kritiku klišea, tipskog poimanja porodice i konvencionalnosti bračnog odnosa, razbijajući tabue o ulozi žene u njima. Ovu prozu u formi toka svesti glavne junakinje – mlade žene koja prolazi kroz teškoće u prihvatanju uloge majke i supruge – prožimaju ironija, erotizam, humor, nabujala seksualnost i nasilni porivi u suočavanju s bolnim osećajem teskobe i zatočenosti u životnom okruženju kojem ne oseća da pripada. Spram rutine svakodnevice i banalnosti bračnog odnosa, mislima glavne junakinje promiču poetične senzualne slike, pokatkad nadrealne i halucinantne, pa se briše jasna granica između snoviđenja i realnosti. Njene dane u kući na selu, između muža i deteta, pohodi žudnja koja se ničim ne može zadovoljiti, što je povremeno nagna na beg u šumu, u divljinu koju doživljava kao svoju istinsku postojbinu, ali istovremeno i kao među oko svog života.

Britak stil, ponekad sirov, ponekad poetičan, eliptične rečenice, kratka poglavlja, kao i šarolik jezik začinjen žargonskim i anahronim izrazima, čine ovu neobičnu i na trenutke pomalo uznemirujuću prozu intenzivnom, živom i upečatljivom, a neretko je zbog načina pripovedanja upoređuju s prozom Virdžinije Vulf.

― Vesna Vidaković

Neobuzdana i neukrašena, proza Arijane Harviks je divlje lepa… Portret majčinstva, strasti i mentalne bolesti koji udara u stomak.“
— Kirkus Reviews

„Hipnotišuća pripovedna snaga.“
— La Nación

„Harviks uspeva da namami čitaoce u mračne aspekte ljudskog uma.“
— Publishers Weekly

Crkni, ljubavi impresionira snagom naratorkinog neutaživog besa.“
— The New York Review of Books

„Arijana Harviks ima svež i odvažan glas, mračno uzbudljivu i privlačnu literarnu harizmu.“
Cruja Šalev, autorka romana Ljubavni život

Crkni, ljubavi, Arijana Harviks

02.12.2021.

„Crkni, ljubavi“ je debitantski roman Arijane Harviks, argentinske spisateljice koja sada živi u Francuskoj. Prvi put je objavljen 2012. godine, a Arijana Harviks se bavi temom koja može dobiti i svoj žanr, sudeći po tome koliko se pisaca ovom temom bavi - horor o majčinstvu. Arijana Harviks u knjizi "Crkni, ljubavi" dolazi do zaključka da je prenošenje straha i zbunjenosti najefikasniji način da se razume šta znači biti majka. Zbog svog oštrog jezika, ova spisateljica ubrzo nakon objavljivanja romana pokupila je simpatije mnogih čitalaca. Detaljnije

Pošalji