uhvati zeca

UHVATI ZECA

Lana Bastašić
Roman Uhvati zeca je priča o ženskom prijateljstvu između Sare i Le(j)le koja prati njihovo odrastanje i sazrevanje i sve lomove u njihovim životima, a kroz koju se provlači i rat u Bosni. Autorka Lana Bastašić je za nju dobila Evropsku nagradu za književnost 2020. godine, a pred vama je novo i doterano izdanje.

Pred vama je novo, od autorke doterano izdanje romana „Uhvati zeca“, knjige koja dve godine nakon prvog izdanja i dalje izaziva pažnju, dobija nove čitateljke i čitaoce i brojne inostrane prevode.

Roman prepoznat kao delo koje uverljivo progovara o ženskom prijateljstvu, temi zanemarenoj u našim književnostima, a dodatno prelomljenoj kroz oštru prizmu ratnih godina, „Uhvati zeca“ se nameće kao unikatni primer stila te pripovedačke izbrušenosti gotovo neverovatne za debitantsko delo, koje je s lakoćom iskočilo iz lokalnih okvira i postalo deo globalnog trenda novog ženskog pisma. Le(j)la i Sara, junakinje romana, verovatno su najupečatljivije heroine sa stranica neke knjige u ovom veku koje govore jezikom s kojeg nam ne treba prevod. A njihovo odrastanje, sazrevanje, lomovi i sve zakrpe kojima su proštepane predstavljaju vrhunski čitateljski izazov i nagradu u jednom.

Ovo izdanje zatvara briljantan pogovor, maestralna minijatura u kojoj Lana Bastašić vodi čitaoca na drugu stranu ogledala, i pokazuje mu kako stvarnost izgleda odande.

KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: UHVATI ZECA, Lana Bastašić

20.05.2020.

Autorka knjige UHVATI ZECA (Booka, 2020.), Lana Bastašić, dobitnica je Evropske nagrade za književnost za 2020. godinu. Detaljnije

Pošalji

UHVATI ZECA

Sandra
★★★★★
19.12.2020.
Odlična knjiga. Mlada autorka, izuzetno nadarena. Preporučujem.

UHVATI ZECA

Snežana Ninić
★★★★★
18.03.2022.
Divna emotivna priča