Vladeta Jerotić - akademik, primarijus, književnik, filozof, neuropsihijatar, psihoterapeut

"Čovek je zadovoljan i naslađuje se kada ga neko voli, ali je radostan kada on voli. Ljubav i radost svakako su čovekove osobine i doživljaji koji ga čine najvećom snagom prirode" Vladeta Jerotić
05.10.2021.
vladeta jerotić akademik, primarijus, književnik, filozof, neuropsihijatar, psihoterapeut

Vladeta Jerotić bio je živahno dete, kako je samog sebe opisivao u svojim autobiografskim spisima. Ovaj autor, čija dela izdaje Zadužbina Vladete Jerotića, kao dete bio je zainteresovan za teologiju, te je, još kao mali, pohađao časove veronauke. Iako su mu teologija i filozofija oduvek bili primarna interesovanja, počinje da razvija interesovanje za medicinu, nakon što je njegovom drugu dijagnostikovana šizofrenija. Stoga, Vladeta Jerotić odlučuje da upiše Medicinski fakultet. Tada počinje njegovo višedecenijsko, neprocenjivo iskustvo u psihoterapiji i neuropsihijatriji, koje on vešto kombinuje sa svojim znanjima iz književnosti, filozofije i teologije.

Vladeta Jerotić radio je na prvom psihoterapeutskom odeljenju osnovanom u Jugoslaviji, u bolnici "Dr Dragiša Mišović", gde će biti načelnik skoro 20 godina. Zahvaljujući iskustvu koje je stekao na ovom fakultetu, postao je primarijus. Vladeta Jerotić razvio je obimnu i plodnu publicističku delatnost iz oblasti psihoanalize, psihoterapije, sociologije, socijalne psihijatrije i filozofije, kao i u oblastima teologije i filozofije hrišćanstva i drugih religija, objavivši preko 70 knjiga. Kako mediji navode, najnovija vest je to da će Vladeta Jerotić dobiti ulicu i spomen-obeležje u Beogradu. Vladeta Jerotić je svojim naučnim, filozofskim i književnim doprinosom ovo i te kako zaslužio. U nastavku pogledajte izbor kompleta koje smo napravili za vas.

Komplet broj 1 sadrži knjige O ljubavi, O roditeljstvu i O braku.

Vladeta Jerotić nam daje svoje višedecenijsko iskustvo koje je stekao u svom radu sa ljudima koji su se suočavali sa problemima u roditeljstvu, braku, ali i ljubavnim odnosima u širem smislu. Koji su to izazovi sa kojima se suočavamo, šta je ljubav, da li se ona vremenom menja i kako je razumeti?

Komplet broj 2 sadrži knjige O smrti, O tajni i O strahu.

U ovom kompletu pronaći ćete psihoanalitička, filozofska i teološka znanja Vladete Jerotića na temu suočavanja sa smrću, ljudskih strahova, ali i enigmi koje intrigiraju ljudski um - tajnama u religiji, životu posle smrti, enigmama prirode, itd.

Komplet broj 3 sarži knjige O zlu i đavolu, O krivici i žrtvovanju i O grehu, kajanju, praštanju

Ovaj komplet kombinuje teme sa prevashodno teološkom tematikom. Vladeta Jerotić razjašnjava najveća pitanja u svetu hrišćanstva, kombinujući nauku i veru, duhovnost i psihoanalizu, pružajući uvid u večna pitanja na temu greha i vrline, moći i praštanja, osećaja krivice itd.

Podelite: