Putovanje kroz istoriju srpskog naroda - 5 zanimljivosti

Koliko dobro poznajemo bogatu istoriju svog naroda? Verujemo da ljubitelji istorije znaju gotovo sve, ali mnogima od nas se znanje završilo na formalnom obrazovanju. Poznavanje istorije nije samo stvar opšte kulture - poznavanjem istorije možemo objektivnije sagledati sadašnjost i, na neki način, predvideti budućnost. Svi veliki pisci, poput Džordža Orvela i Franca Kafke, bili su vrsni poznavaoci istorije, što im je, naravno, pomoglo da stvore vanvremenska dela u kojima se mi prepoznajemo i savremenom dobu. Zagolicaćemo vam maštu zanimljivim činjenicama iz naše istorije i, nadamo se, zainteresovati vas da krenete na putovanje kroz istoriju Srba!
11.01.2022.
putovanje kroz istoriju srpskog naroda 5 zanimljivosti

1. U Jugoslaviji 1935. godine udeo žena među zaposlenima iznosio 30% što je bilo više nego u SAD, Norveškoj ili Italiji. Iako se ovo čini kao lepa vest, ipak i nije baš tako vedra. Ovo se tumači kao posledica ekonomske krize i rastućom potrebom za slabokvalifikovanom i izuzetno slabo plaćenom radnom snagom.

2. Knez Miloš Obrenović bio je jedini hrišćanski vladar u okviru Osmanskog carstva koji je uspeo da dobije pravo naslednosti vladarskog dostojanstva? Naime, ovo pravo su, pored vladara iz Osmanske dinastije, u Osmanskom carstvu imala samo još dva vladara muslimanske veroispovesti: nešto pre Miloša dobili su je vladari Tunisa, a nešto kasnije, posle srpskog kneza, dobili su ga i egipatski vladari.

3. Porođaju kraljice Natalije Obrenović prisustvovali su predsednik vlade Stevča Mihailović, ministar inostranih dela Jovan Ristić i mitropolit Mihailo? Posle rođenja Aleksandra Obrenovića 14. avgusta 1876. godine u osam ujutru, održana je sednica Vlade na kojoj je objavljeno njegovo rođenje i to da se ima smatrati prestolonaslednikom.

4. Knez Mihailo Obrenović za Vukovu zbirku narodnih pripovedaka zapisao je bajku Čardak ni na nebu ni na zemlji onako kako ju je slušao od svojih dadilja.

5. Vuk Stefanović Karadžić je u tolikoj meri insistirao da u Srpski rečnik uđu samo one reči prisutne u živom narodnom govoru da u njega nije uneo reč "predgovor" kojom je naslovio uvod u delo, ali ni reč "rječnik", kako je celo delo naslovljeno.

Koje su to knjige koje će vas povesti na interesantan i dinamičan put kroz srpsku istoriju?

Istorija srpskog naroda, Simeon Piščević

Ova knjiga nastala je poslednjih godina XVIII veka u imperatorskoj Rusiji, međutim do danas nije bila objavljena. Ovaj dragoceni rukopis bio je čuvan u porodici, dok ga autorov praunuk nije predao Nilu Aleksandroviču Popovu, ruskom slavisti, istoričaru i arheografu. Danas se rukopis čuva u Arhivu SANU u Beogradu. Piščevićeva Istorija srpskog naroda obuhvata period od starog veka, Seobe naroda pa do polovine XVIII stoleća.

Srbija u XIX veku očima stranaca, Svejn Menesland

U ovoj bogato ilustrovanoj monografiji pronaći ćete zapise stranih žurnalista i putnika koji su boravili i putovali Srbijom u 19. veku i svoje impresije ostavili u pisanoj formi. Svejn Menesland je ove zapise sakupio i organizovao po oblastima života i dopunio autentičnim ilustracijama iz istog perioda.Knjiga je na srpskom i engleskom jeziku.

Istorija srpskoga naroda, Pantelija Slavkov Srećković

Ovo je delo iz koga današnji čitaoci, a pogotovo mladi Srbi, i danas treba da se uče rodoljubivim traganjima u istoriji svoga naroda. To jeste i delo u kome se otvaraju neke nejasne teme iz srpske istorije, duboko usađene u narodnu tradiciju i epsku poeziju, čije je izbegavanje od strane istoričara navodnog „kritičkog istorijskog pristupa“ nanelo ogromnu štetu srpskoj istorijskoj nauci.“Istorija srpskoga naroda” Pantelije Srećkovića je kapitalno delo srpske istorije, ali ona se mora sagledati prvenstveno kao pokušaj objedinjavanja istorije Srba na svojim današnjim prostorima, sa jasnim motivom da se definiše srpsko istorijsko prisustvo i državnost tokom proteklih vekova.

Kraljevstvo Slovena, Mavro Orbini

Posle 415 godina od njenog objavljivanja u Pezaru 1601. godine na italijanskom jeziku, prva istorija Slovena „Kraljevstva Slovena“ Dubrovčanina Mavra Orbinija dolazi pred srpskog čitaoca u kompletnom obliku. Čitalac će se lako uveriti da je Orbinijevo delo vrlo studiozno, zasnovano na činjenicama iz najcenjenijih istorijskih studija poznatih u Orbinijevo vreme, ali i da ocrtava sasvim drugačiju sliku drevne istorije Srba i drugih Slovena, nego što to opisuju današnji zvanični istoričari.
 
 
 
"Srpska katarza“ i kritičko suočavanje s prošlošću gotovo da nikako nije bilo moguće, jer Srbi nikada nisu bili spremni da kažu istinu o sebi – šta je to Srbija i kolika je ta Srbija. Na drugoj strani pak, postavlja se pitanje istorijske odgovornosti vlasti i naroda – kao dva osnovna elementa koja čine državu, za njenu sudbinu. Očigledno je da su svi oni imali ambivalentan stav prema državi – samo na rečima im je bilo stalo do nje, dok su im dela govorila suprotno.
 

Istorija srpskoga naroda, Stanoje Stanojević

Stanojevićeva Istorija srpskog naroda prvi je celovit pregled srpske prošlosti. Podeljena je na 12 celina : Balkansko poluostrvo pre dolaska slovena; Naseljavanje slovena na balkan; Prve srpske države; Zeta kao politički centar srpskog naroda; Borba Zete i Raške; O prevlasti; Snaženje srpskih država; Prevlast srpskog naroda na balkanu; Borba Srba sa Turcima; Srpski narod pod Turcima; Borba Srba protiv Turske i Austrije; Kulturno politički preporod srpskog naroda; Kulturno jedinstvo srpskog naroda.Knjiga obuhvata sve oblasti srpske istorije i može potpuno da zadovolji radoznalu čitalačku publiku.

 

Podelite: