Put oko sveta: Vespom kroz istoriju italijanske književnosti

Italija, čuvena „Čizma“ – Zemlja renesanse, mode, umetnosti, vrhunskog kulinarstva i najlepše muzike, svetu književnosti je dala toliko da bez autora sa Apeninskog poluostrva ne bi bio ni približno isti. Ko su najvažniji autori i koje knjige ne smete da propustite kako biste upoznali književnost nastalu u postojbini Rimskog carstva?
14.07.2021.
put oko sveta vespom kroz istoriju italijanske književnosti

Kad smo već krenuli sa letnjim destinacijama, red je da spomenemo i jednu koja je svakako jedna od omiljenih - Italiju. Bilo da vas privlači proputovanje Toskanom ili sunčanje na Amalfi obali, Italija je idealna destinacija za sve i svakog. Stoga smo vam spremili 10 dela koja će vas makar na kratko teleportovati u ovu predivnu zemlju.

1. Božanstvena komedija, Dante Aligijeri
Hajde da počnemo sa jednim klasikom. Delo Dantea Aligijerija, jednog od najvećih svetskih pisaca, nastaje u onom periodu Srednjeg veka kada se već pomalja nova i otvorenija civilizacija, ali još opstaju krute dogmatske šeme. Danteova Božanstvena komedija koja se sastoji od tri dela - Pakao, Čistilište i Raj, obeležila je italijanski XIV vek, prerasla svoje vreme i postala blago celog čovečanstva.

2. Dekameron, Đovani Bokačo
Nakon asketskih književnih struja koje su dominirale u srednjovekovnoj književnosti, Bokačo donosi duh, svežinu i životnost u pripovedanju o ljudskim slabostima, telesnoj ljubavi, podsmehu na račun sveštenstva i praznoverja. Knjiga se sastoji od 100 pripovedaka nastalih između 1349. i 1351, i pedstavlja temelj proze pisane na italijanskom narodnom jeziku.

3. Vladalac, Nikolo Makijaveli
Delo nastalo na velikom raskršću istorije, kada se odlučno odbacuje srednjovekovno metafizičko učenje i usvajaju empirički metodi razmišljanja, predstavlja ujedno fascinantno svedočanstvo razlaza između mita i realnosti, između vere i sumnje. Ukoliko volite filozofsku prozu, ovo je delo koje ne bi trebalo da zaobiđete, pošto je zaista neprevaziđeno.

4. Tatarska pustinja, Dino Bucati
Dino Bucati je jedan od najvećih majstora pripovedanja i jedan neponovljiv pisac. Njegova knjiga Tatarska pustinja je jedno istinsko remek-delo o Italiji u predvečerje Drugog svetskog rata i delo koje se s pravom uvrštava u sam vrh svetske književnosti. Suštinski, ovo je istovremeno i vojna farsa, ali i roman o čekanju da život izađe iz routine i tom osećaju bezbednosti koji je duboko skriven i zamaskiran iluzijom žrtvovanja za neki viši smisao.

5. Moja genijalna prijateljica, Elena Ferante
Ova lista ne bi bila kompletna bez najveće savremene italijanske spisateljice koja je svojom tetralogijom potpuno zaludela svet. Od svih knjiga sa ove liste, upravo ova će vas momentalno odvesti u Napulj, a sve kroz jednu dirljivu priču o odrastanju, prijateljstvu i ljubavi.

6. Ime ruže
Umberto Eko je verovatno najpoznatiji italijanski pisac svih vremena, a njegova dela su voljena pre svega zbog atmosfere kojom odišu, ali i zbog ogromnog znanja koje je ovaj pisac imao i koje je u ove knjige utkao. Ime ruže je apsolutni must read, i slobodno se može nazvati istorijsko-filozofskim trilerom koji je pritom page turner i koji ćete pamtiti celog života.

7. Sitnice koje život znače, Lorenco Marone
Verovatno najpitkiji naslov sa ove liste, ovo je knjiga koja će vas nasmejati i dirnuti do koske. U pitanju je priča o matorom namćoru koji tek pred kraj života počinje da otkriva šta su to zapravo sitnice koje život znače i postaje svestan patnji koje preživljavaju njegovi najbliži, kako porodica, tako i ljudi iz njegovog neposrednog okruženja.

8. Šampion, Dario Fo
Za kraj smo ostavili jednog italijanskog nobelovca. Glavni junak ove knjige je Johan Trolman, bokserski šampion nacističke Nemačke. Ima samo jedna sitnica: on je Ciganin. Nije važno što je on najbolji: uprkos pobedi u ringu, biće mu osporena šampionska titula u srednjoj i poluteškoj kategoriji. Nemačka je tek nedavno priznala vrednost i autentičnost ove priče i dodelila porodici Trolman šampionsku krunu u srednjoj i poluteškoj kategodiji koju je Johanu uskraćena osamdeset godina ranije.
 

Podelite: