Polje, Robert Zetaler

Knjiga „Polje“ Roberta Zetalera je knjiga ljudskih života – svaka priča je drugačija, a ipak povezana s bezbroj drugih. Ova knjiga nam pokazuje kako život, uz svu svoju kratkotrajnost, i dalje ima smisla.
13.09.2021.
polje, robert zetaler

Iz svojih grobova na polju, pokojni stanovnici grada pričaju priče iz svog života. Neki se prisećaju samo onog trenutka u kojem su napustili ovaj svet, neki tek sada shvataju koju su im to stvari oblikovale čitav život, a neki se sećaju svih ljudi sa kojima su ikada bili ili jedine osobe koju su ikada voleli.

Knjiga "Polje" okuplja sve ove glasove - mlade, stare, bogate i siromašne - oni grade sliku jedne zajednice. Ulicama malog, uspavanog grada oblik i značenje daju oni koji su tu živeli, voleli, radili, tugovali i na kraju umrli. Iako je grad u kojem se radnja dešava, zapravo, izmišljen, Robert Zetaler daje njegovu detaljnu topografiju - koliko vremena je potrebno poštaru da dođ od severnog do južnog dela grada itd, čime oživljava ovaj nepostojeći grad.

Svako poglavlje ovog romana je naslovljeno imenom pokojnika i, iako se ne navode datumi, pažljivo su odabrani detalji koji daju vremenski okvir - od dolaska uličnih svetiljki do uvođenja automata za kafu. Stil obraćanja ovih pokojnika varira – neki se obraćaju svojim voljenim osobama, neki lutaju, neki pevaju sa svojim voljenima, pompezni gradonačelnik se ponaša kao da je opet na izborima – svi ovi glasovi i sve ove priče skupa celom ovom romanu daju dozu tragikomičnosti. 
 „Svaki život, kada se osvrnete na njega, svodi se na nekoliko trenutaka“, primetio je Robert Zetaler kada je knjiga „Polje“ objavljena. 
 
Podelite: