polje

POLJE

Robert Zetaler
Robert Zetaler u svom romanu Polje jednostavnim, nesentimentalnim pripovedanjem izbegao je da sklizne u patetiku i da napiše depresivnu knjigu. Nepretencioznim, dirljivim, prividno banalnim, a ponekad čak i bizarnim pričama, u kojima pojedinci postaju ljubavnici, rođaci, prijatelji ili sugrađani, Zetaler gradi roman o onome što zapravo čini život, u fiktivnom provincijskom gradiću ili bilo gde drugde. „Što se života tiče, samo znam da mora da se živi.“ Polje je knjiga koja će vas podsetiti upravo na to – da život treba živeti.

Na groblju provincijskog gradića Paulštata mrtvima je pružena prilika da se obrate živima, dat im je glas da sumiraju svoj život ili da izveste kako su umrli. Pobožne, prikladne ili jednostavno neistinite epitafe na njihovim nadgrobnim pločama zamenjuje prava suština njihovog iskustva.

A šta bi oni rekli? Kakvu bi priču o svom životu odlučili da ispričaju? Da li bi to uopšte bila priča, ili tek sećanje na trenutak ili određeno osećanje, radost, ljubav ili mržnju?

Polje čini dvadeset devet priča i glasova koji se ponekad nadopunjuju a ponekad suprotstavljaju jedni drugima. To su ležerne, dirljive, dramatične i bizarne priče, različite koliko i ljudi sami. U ovom susretu s mrtvima, ispunjenom mekim humorom i prijateljskim prepoznavanjem, Robert Zetaler iz usputnih i naizgled nevažnih stvari gradi nešto veće: sliku ljudskog suživota.

Polje, Robert Zetaler

13.09.2021.

Knjiga „Polje“ Roberta Zetalera je knjiga ljudskih života – svaka priča je drugačija, a ipak povezana s bezbroj drugih. Ova knjiga nam pokazuje kako život, uz svu svoju kratkotrajnost, i dalje ima smisla. Detaljnije

Pošalji