Kako slikovnice razvijaju empatiju kod dece?

Poklanjanje knjiga deci može imati mnogo veću funkciju od razvijanja vokabulara. Knjige su portali za avanturu, maštu i nova iskustva. Knjige mogu pomoći deci da razumeju i cene sebe i one oko njih, a kada vide likove i priče s kojima se povezuju, mogu razviti jači osećaj identiteta. Istraživanja takođe pokazuju da čitanje knjiga sa različitim likovima i pričama pomaže deci da razviju bolje razumevanje i uvažavanje ljudi drugačijih od njih samih.
05.01.2022.
kako slikovnice razvijaju empatiju kod dece

Ukoliko kod vaših najmlađih primećujete zainteresovanost za knjige, ako uživaju dok im čitate ili pričate priče, postoji odličan način da iskoristite ovu ljubav prema knjigama. Slikovnice su interesantan i dinamičan način da vašu decu počnete da učite empatiji, razumevanju, toleranciji itd. Iako vaši mališani možda još uvek ne prepoznaju slova, dok im mi čitamo, razvijamo njhov rečnik i moć kreativnosti. Međutim, knjige mogu postati i svojevrsni priručnici za razvijanje empatije, ukoliko su slikovnice u pitanju.

Zašto je to tako?

Premda govorimo o deci u najmlađem uzrastu, kada su oni više vizuelna nego auditivna bića, povezivanje sa konkretnim junacima je najjednostavnije uz slikovnice. Uparivanje vizuelnog i auditivnog, odnosno onoga što dete čuje od vas dok mu čitate, čini da dete oživljava junake. Ovim manirom, ono će razumeti i saosećati se sa ovim junacima. Poštovaće njihovu različitost, prepoznavaće loše odluke, moći će da vidi na koji su način ti junaci nagrađeni za dobro delo.

Da li ste čuli za Terapeutske slikovnice?

Terapeutske slikovnice, u izdanju JRJ-a pomažu deci da prepoznaju i imenuju emociju koju osećaju u sebi i nude načine kako tu neugodnu emociju olakšaju. Priče su vrlo korisne i roditeljima jer će im dati smernice kako da u vaspitavanju svoje dece izbegnu posramljivanje, kritiku ili ponižavanje koji ostavljaju neželjene posledice na detetov psiho-emocionalni razvoj. Roditeljima, starateljima kao i drugim licima koja se bave obrazovanjem dece pomoći će saveti na kraju svake slikovnice s korisnim uputstvima i informacijama o svakoj pojedinačnoj emociji.

Ove terapeutske slikovnice, osim što će učiniti da samo dete prepozna emociju kod sebe, razvijaće empatiju prema drugim ljudima, čime će naučiti da ovakve emocije ne izazivaju kod drugih ljudi.

Podelite: