crna knjiga

CRNA KNJIGA

Lorens Darel
Crna knjiga" Lorensa Darela je iščašena priča koja se bavi umiranjem engleske kulture. Glavni junak, Lorens Lucifer, čije ime otkrivamo tek kasnije u narativu, dok boravi na Grčkom ostrvu, priseća se godine koju je proveo u hotelu "Regina" u Engleskoj, Ova maštovita i košmarna priča kroz njegove oči prepliće motive smrti, rođenja, utapanja i raspeća, uz eksplicitne seksualne detalje koji upadaju u oči. Kako sam Lorens Darel opisuje, "Crna knjiga" je "divlja skica duhovnog i seksualnog iscrpljivanja" koja ipak zrači autentičnošću i dubokim razmišljanjima o anglosaksonskoj psihi. Henri Miler je ovu knjigu opisao kao kolosalno delo koje se čini kao da ima hiljade stranica.

Glavni junak, Lorens Lucifer, čije ime saznajemo tek na poodmaklim stranama romana i koji sada obitava na grčkom ostrvu, priseća se važne godine koju je proveo u hotelu „Regina“ u Engleskoj. Iščašen i košmarni narativ podrobno se bavi umiranjem engleske kulture. Mašta glavnog junaka prebira po mitskim i literarnim motivima smrti, rođenja, utapanja, raspeća, a naročito su upadljivi eksplicitni seksualni detalji.

„Naravno, knjiga je samo divlja skica duhovnog i seksualnog iscrpljivanja, ali joj ne nedostaje sopstveni autoritet, i pored nasilnosti s kojom je pisana. Ispod sloja fantazmagorije raspravlja se o pravim vrednostima, artikulisani su i oslikani pravi problemi anglosaksonske psihe.“ – Lorens Darel„Čitanje vaše knjige predstavljalo je doživljaj u mom životu. Naprosto sam imao utisak da sam pročitao kolosalno delo, nešto od dve-tri hiljade stranica.“ – Henri Miler

Pošalji