u zimu

U ZIMU

Karl Uve Knausgor
Knjiga eseja U zimu je drugi deo kvadrilogije Enciklopedija godišnjih doba (Årstid encyklopedien) koju je Knausgor objavio 2015. godine dok je iščekivao rođenje svoje četvrte kćerke. To je zbirka pisama, meditacija o davno viđenim predmetima, bićima i događajima koje autor ispunjava novim sadržajem i emocijama, bilo da piše o sovi, božićnim poklonima, plišanim životinjama, seksu, atomima… Ukratko, sve ima svoju čudesnu dimenziju koju smo u svakodnevici odavno zaboravili.

U ZIMU je drugi od četiri toma svojevrsne lične enciklopedije, koju Karl Uve Knausgor piše ćerki koja će se uskoro roditi.

„Čudno je što postojiš, a da uopšte ne znaš kako svet izgleda“, piše Knausgor. „Čudno je što postoji prvi put da čovek vidi nebo, prvi put da vidi sunce, prvi put da oseti vazduh na koži. Čudno je što postoji prvi put da vidi lice, drvo, lampu, pidžamu, cipelu. U mom životu to se skoro nikada više ne dešava. Ali uskoro hoće. Za nekoliko meseci, prvi put ću videti tebe.“

Knausgor nastavlja ono što je počeo knjigom U jesen – kratkim i oštroumnim esejima, koji često imaju neočekivan obrt, ćerki opisuje svet ali i sebe. Njegova pronicljiva zapažanja, bilo da su o Mesecu, o šećeru, o nosu, o zimskim zvucima, o seksu ili o sedamdesetim, odražavaju umetnički senzibilitet nesputan konvencionalnim mišljenjem šta je vredno primećivanja.

Polazeći od jednostavnih tvrdnji („stolica služi za sedenje“, „šećer su mali beli kristali“), Knausgor umešno prepliće dnevne vesti i uspomene iz detinjstva, realnost i maštu, konstatacije i preispitivanja. Nikada nismo sasvim sigurni kuda će nas njegova promišljanja odvesti i upravo to ove minijature čini privlačnim: čitalac i pisac zajedno kreću u nepoznato.

U zimu je nežan, duhovit, neposredan i iskren osvrt pisca na svet i na sebe, kojim nas Knausgor poziva da se iznova zaljubimo u život i u njega kao pisca.

Knjige idealne za zimske dane

03.01.2023.

Hajde da započnemu 2023. godinu nekim sjajnim preporukama za čitanje tokom ovih hladnih zimskih dana. Knjige koje će vam prekratiti januar, poznat kao najduži mesec u godini! Detaljnije

Knausgora nikad dosta!

25.12.2022.

Za sam početak, imam jedno šokantno priznanje: sa Knausgorom mi se nije dogodila ljubav na prvi pogled! Kupila sam prvi tom „Moje borbe“ sada već davne 2016. godine i tada nisam mogla da ga pročitam do kraja. Kako smo onda Karl Uve i ja došli do tačke u kojoj je on moj najomiljeniji savremeni pisac, pitate se? U nastavku teksta sledi vodič kroz to (za mene) neverovatno putovanje. Detaljnije

Karl Uve Knausgor, U ZIMU

18.01.2021.

Karl Uve Knausgor je jedan od retkih norveških pisaca koji je svoju reputaciju stekao kao pisac iskrenog realizma, najpre svojim epskim autobiografskim romanom Moja borba objavljenim u šest delova, a potom i knjigama U jesen i U zimu. Iako ova poslednja donekle napušta strogu formu ranijih dela, ipak je neosporno da će je svaki čitalac doživeti jednako iskrenom, mada nešto manje dramatičnom. Detaljnije

Pošalji

U ZIMU

Valahiru
★★★★★
10.06.2022.
U zimu je drugi deo tetralogije o godišnjim dobima. Karl Uve Knausgor me oduševio u prethodnom delu, što je bio razlog da ubrzo nabavim tri preostala. U drugom delu Knausgor još uvek piše svojoj nerodjenoj ćerki. Na početku knjige je ostavljeno pismo, kao i u prethodnoj. Pismo je dirljivo i već nas na početku navede da razmišljamo o svakoj reči koju autor napiše. Knjiga je podeljena na tri dela, po mesecima u godini - decembar, januar i februar. U svakom delu opisuje nam i govori o mnogim pojavama, stvarima i zbivanjima. Izmedju ostalog tu su mesec, voda, sove, sneg, četkice za zube, čizme, prozori... Ako znate druge autore koji proste stvari mogu opisati tako da o njima mislite dugo nakon čitanja, spomenite ih. Ja znam samo jednog - Knausgor. Autor koji je u stanju da piše o cevima, te ih ujedno poveže sa nama, našim telima i postojanjem. Možda će neko pomisliti - zašto da čitam knjigu u kojoj neko opisuje četkicu za zube i čizme? Upravo taj stav i odvraća od ovih knjiga, a zapravo ništa nije kako se čini. Knausgor tako piše, da u glavi možete zamisliti svaki detalj, podstiče na razmišljanje o temi o kojoj govori. Uspeva da izvuče vaša sećanja, vaše strahove, stavove i radosti iz vas. Uživao sam u opisima i čudio se kada sam svaki mogao da zamislim i skoro osetim u toku čitanja. Tako piše Knausgor. Ipak, moram spomenuti da ove knjige nisu za svakoga. Ako volite kratku formu, eseje i pisanje u stilu dnevnika - onda je ovo za vas. Ujedno, ako želite da probate nešto novo, kao što je prvenstveno bio slučaj sa mnom. Takodje, u ovom delu Knausgor priča i o nešto složenijim temama u odnosu na prethodni. Nekima se to možda neće dopasti, ali su meni i ti delovi knjige bili poučni, zanimljivi i podsticali su na razmišljanje o datim temama. Dakle, ako još uvek imate neke dileme - odbacite ih. Pravac na Booka sajt i nabavite sebi makar prvi deo tetralogije. Pročitajte, razmislite o delu i javite utiske. Knausgor i ja čekamo.