leto kad je mama imala zelene oči

LETO KAD JE MAMA IMALA ZELENE OČI

Tatjana Cibuleak
Surov, ciničan i pre svega veoma poetičan jezik krasi ovo sjajno delo Tatjane Cibuleak i novootkrivenog pravog bisera evropske književnosti, knjige "Leto kad je mama imala zelene oči".

Aleksi se i dalje seća poslednjeg leta koje je proveo sa majkom u Francuskoj. Od tada je prošlo mnogo godina, ali kada mu psihijatar predloži da kroz pisanje ponovo proživi to vreme kako bi razbio umetničku blokadu od koje pati kao slikar, Aleksi uranja u sećanje i ponovo ga preplavljuju emocije koje su ga mučile kada su stigli u to malo francusko selo: ljutnja, tuga, bes.

Kako prevazići bol zbog sestrine smrti? Kako oprostiti majci koja ga je odbacila? Kako se nositi sa bolešću koja ga izjeda?

Ovo je priča o letu pomirenja i prihvatanja, o tri meseca tokom kojih su majka na samrti i psihotični tinejdžer konačno odložili oružje, podstaknuti dolaskom neizbežnog i potrebom da se pomire jedno sa drugim i sa sobom. Napisan poetičnim stilom koji odiše snagom, strašću, emocijom, ali i sirovošću, roman Leto kad je mama imala zelene oči prepliće život i smrt u pozivu na ljubav i praštanje.

Jedno od velikih otkrića savremene evropske književnosti.

Pred nama je jedno dirljivo leto

21.06.2023.

Kako prevazići bol zbog sestrine smrti? Kako oprostiti majci koja ga je odbacila? Kako se nositi sa bolešću koja ga izjeda? Detaljnije

Pošalji