krojcerova sonata

KROJCEROVA SONATA

LAV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ
Krojcerova sonata je pripovetka Lava Nikolajevića Tolstoja. Napisao ju je grof Tolstoj u poznijim godinama. Vrlo kontravezna priča, izazvala je ogromnu pažnju tadašnje književne javnosti, a i šire. Tolike su bile razmere toga da je pisac napisao i pogovor za priču, gde je pokušao da obrazloži stavove koje je tu izneo.

Kroz mahnito pripovedanje glavnog junaka Pozniševa nepoznatom strancu u vozu, čitalac se upoznaje sa okolnostima i razlozima koji su ga naveli da u nastupu ljubomore i gađenja ubije svoju ženu.

Pored oštre kritike visokog društva, nejednakosti polova i nepostojanosti braka, Tolstoj, preko glavnog junaka Krojcerove sonate, zauzima vrlo negativan stav prema seksualnosti, smatrajući kako ona kod čoveka pobuđuje životinjske nagone i podstiče zločine, koji se mogu obuzdati jedino dobrovoljnom apstinencijom. Pripovetka nosi naslov po istoimenoj kompoziciji za violinu i klavir Ludviga van Betovena. Eksplicitnost teme i čina ubistva, izazvale su čitav niz kontroverzi i problema Tolstoju. Knjiga je u Ruskom carstvu objavljena tek nakon što je Tolstojeva supruga Sofija uspela ishoditi audijenciju kod cara Aleksandra III. Uprkos kritikama i zabranama, Krojcerova sonata je postala jedna od najpoznatijih Tolstojevih ostvarenja, hvaljena od strane književnih kritičara zbog ekspresivne snage i veštine u oslikavanju psihičkog stanja ljubomore. Na temelju zapleta komponovan je istoimeni balet, postavljeno više pozorišnih komada i snimljeno nekoliko filmskih i televizijskih ekranizacija.

3 saveta za pisanje od Lava Tolstoja

24.03.2022.

"Ana Karenjina" i "Rat i mir" su dela koja se smatraju jednim od najboljih romana ikada napisanih. Zašto je to tako? Kada čitate Lava Tolstoja, prva stvar koju ćete primetiti je to da vi verujete da on govori istinu. Njegovi junaci su pravi ljudi i njihovi dijalozi zvuče ubedljivo. Kako je Tolstoj došao do ovoga i koji su to saveti koji će vam pomoći da vaši junaci izgledaju verodostojnije, ukoliko volite da pišete? Pročitajte u ostatku teksta. Detaljnije

Pošalji