don žuan

DON ŽUAN

Džordž Gordon Bajron
Najpoznatije ime među ženama, neponovljivi zavodnik i simbol razuzdanog života, među stranicama knjige. Ovo je pre svega priča o kritici društva u kom se nalazi, o propasti svih društvenih institucija, uz notu sarkazma. Upoznajte se sa sjajnim velikanom, engleskim plemićem, Lordom Bajronom.

Glavni junak je mitska ličnost Don Žuan, zavodnik i razvratnik, miljenik žena, simbol punog životnog zahvata i razuzdanosti. „Ja opisujem svet“, kaže Bajron u Don Žuanu, „i nimalo me ne interesuje hoće li me on čitati ili ne. Ja zato ne nameravam da štedim njegovo samoljublje, i zato mi je moja Muza stvorila mnogo neprijatelja, a – naravno – stvoriće ih još više.“

Bajronu je Muza doista stvorila mnogo neprijatelja, ali mu je donela i veliku slavu, a naročito van njegove otadžbine. U Don Žuanu je pisac dao veliku kritiku društva i skoro svih društvenih institucija, sa suptilnom ironijom opisao sve njegove poroke i hipokriziju, i dao jedan vertikalni presek čitave svoje uskovitlane epohe.

Džordž Gordon Bajron (1788 — 1824), poznat kao Lord Bajron, bio je engleski plemić, pesnik, političar i i vodeća ličnost u romantizmu. Uz Šekspira, smatra se jednim od najvećih britanskih pesnika. Studirao je na Kembridžu. Sa prezirom se odnosio prema konzervativnom društvu i lažnom moralu. Bio je veoma slobodan i omiljen među ženama i važio je za „ukletog ljubavnika“. Bio je sklon skandalima. Pridružio се grčkom ratu za sticanje nezavisnosti od Osmanskog carstva, zbog čega ga Grci smatraju nacionalnim herojem. Njegova najpoznatija dela su Putovanje Čajlda Harolda i Don Žuan.

Pošalji