zapisi iz mrtvog doma

ZAPISI IZ MRTVOG DOMA

Fjodor Mihajlovič Dostojevski
"Zapisi iz mrtvog doma" je Fjodora Mihajloviča Dostojevskog pruža uvid u život jednog od najvećih ruskih pisaca tokom njegovog teškog perioda. Uhapšen u rano jutro 23. aprila 1849. godine, Dostojevski je proveo osam meseči u pritvoru, a kasnije, 16. novembra iste godine, osuđen je na smrt. Ova smrtna kazna kasnije je preinačena na težak rad u sibirskom zatočeništvu. Knjiga predstavlja svedočanstvo i rezultat ovog ključnog dela Dostojevskog.

U rano jutro 23. aprila 1849. godine, Dostojevski je uhapšen. Proveo je osam meseci u pritvoru. Iste godine, 16. novembra, osuđen je na smrt zbog delanja protiv vlasti u sklopu intelektualnog kruga, tzv. Kruga Petraševskog. Smrtna kazna je preinačena na težak rad u zatočeništvu u Sibiru i ova knjiga je svedočanstvo i rezultat tog dela života velikog ruskog pisca.

U Zapisima iz mrtvog doma pisac prati život Aleksandra Petroviča, čije je zapise fiktivni autor pripovesti našao posle njegove smrti. Dostojevski je u ovom delu opširno opisao život sibirskih zatvorenika, a kao glavne teme o kojima autor piše izdvajaju se bol, kazna, sloboda, beg iz zatvora, crkva, aristokratija i mnoge druge.

 

Pošalji