Početna»Vesti»Katrin Malabu u Beogradu: Preobražaji inteligencije
katrin malabu u beogradu preobražaji inteligencije

Katrin Malabu u Beogradu: Preobražaji inteligencije

Beogradska i zagrebačka poseta Katrin Malabu zamišljena je kao predstavljanje njenog filozofskog promišljanja inteligencije, plastičnosti mozga, konflikta između biološke i simboličke strane života, veštačke inteligencije, spajanja života i mašine. 

Predavanje: Filozofsko propitivanje veštačke inteligencije - na putu u dolinu sablasnosti
Utorak 27. februar , u 18h
Fakultet za medije i komunikacije, Sala 8, 4. sprat
(na engleskom, bez prevoda)

Razgovor sa Katrin Malabu
Sreda, 28. februar, u 18h
Francuski institut u Srbiji
Knez Mihailova 31, Beograd

Učestvuju:
- Katrin Malabu, filozofkinja
- Jovan Čekić, filozof
- Ante Jerić, filozof
- Srdja Janković, prevodilac 
Razgovor vodi: Petar Milat, filozof
(na francuskom i srpskom, uz simultani prevod)

Katrin Malabu (Catherine Malabou) jedna je od najistaknutijih francuskih filozofkinja. Radi u Centru za istraživanja moderne evropske filozofije na Univerzitetu Kingston u Londonu i na Kalifornijskom univerzitetu u Irvinu. Osovinu njenog filozofskog rada čini pojam plastičnosti i razvoj plastične ontologije. Pojam plastičnosti podjednako označava sposobnost preuzimanja forme i stvaranja forme. Malabu je ovaj termin preuzela od Hegela, kreativno ga razvila premošćujući brojne postojeće jazove između filozofije, psihoanalize i neuronauka i pritom transformisala svaku od tih disciplina. Trenutno istražuje zajedničko uporište antiteleoloških tendencija u filozofiji, politici i biologiji. 

Njene najvažnije knjige su: "Budućnost Hegela: plastičnost, temporalnost i dijalektika" (Pariz, 1996); "Hajdeger i promena: o fantastičnom u filozofiji" (Pariz, 2004); "Šta da radimo sa našim mozgom" (Pariz, 2004 [FMK, 2017]), "Novi ranjenici: od neuroze do oštećenja mozga" (Pariz, 2007), "Ontologija nezgode" (Pariz, 2009 [Multimedijalni inistut, 2016]) i "Pre sutra: epigeneza i racionalnost" (Pariz, 2014). 

Malabuina poslednja knjiga, čiji prevod povodom njenog dolaska zajednički objavljuju FMK i Multimedijalni institut, nazvana je "Preobražaji inteligencije". 

Ova knjiga je rezultat Malabuinog gostovanja na Irvinu u sklopu Velekovih predavanja gde istaknuti filozofi i filozofkinje tokom tri sesije brane svoj rad u nastanku. Malabu je tako nastavila niz bitnih francuskih mislilaca, od Žana Bodrijara, Žan-Fransoa Liotara, Etjena Balibara do njenog nekadašnjeg mentora Žaka Deride, koji su pozvani na tu prestižnu instituciju radi prezentacije i razmene novih ideja.

Tokom gostovanja u Zagrebu i Beogradu, Malabu će se na ovu problematiku nadovezati filozofskim propitivanjem veštačke inteligencije.

Katrin Malabu će pre dolaska u Beograd - u ponedeljak 26.februara na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu - održati otvoreno predavanje.

Organizuju: Fakultet za medije i komunikacije i MAMA Zagreb, u saradnji sa Francuskim institutima u Beogradu i Zagrebu, Kulturtregerom, Kurzivom, Akademijom dramske umjetnosti.

Izvor: FMK

knjige o kojima se prica moja porodica i druge zivotinje dzerald darel

KNJIGE O KOJIMA SE PRIČA: MOJA PORODICA I DRUGE ŽIVOTINJE, Džerald Darel

Moja porodica i druge životinje govori o onome što naslov obećava i još mnogo toga drugog i to na vrlo duhovit i topao način. Darelova detinja fascinacija živim svetom teško da vas može ostaviti ravnodušnim, a vrlo verovatno će promeniti vaš pogled na svet koji nas okružuje.   

knjige u koje se zaljubljujemo uhvati zeca lana bastasic

KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: UHVATI ZECA, Lana Bastašić

Reči koje se čitaju našte srca. I isključivo uz gorku kafu. Tursku. Domaću. Tradicionalnu. Ova knjiga se nikako ne slika za instagram, nikako uz neku lepu dekoraciju, nikako uz neku šolju punu vazdušastog nesa. A ako baš hoćete, slikajte je uz čašu rakije. Slikajte je na kuhinjskom stolu prepunom mrva, među prljavim tanjirima. Slikajte je bilo gde, samo ne ulepšavajte (joj) stvarnost.

knjige u koje se zaljubljujemo crna mati zemla kristian novak

KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: ČRNA MATI ZEMLA, Kristian Novak

Odavno nisam bila sklonija da se saglasim sa Pekićem koji kaže da je čovek zbir pitanja bez odgovora. Raskršće puteva bez smerova. Zagonetka.
 
Još od velikih majstora naovamo, provincijalni primitivizam i prizemnosti duha bremenito su i tegobno, ali zahvalno književno tlo gde kvalitet pripovedačkog tkanja zavisi isključivo od spisateljske umešnosti, a Kristianu Novaku ona ne manjka. Ovaj roman, sve i da je satkan od pojedinačnih priča, s pravom bi poneo čehovljevski pečat.
Odavno nisam bila sklonija da se saglasim sa Pekićem koji kaže da je čovek zbir pitanja bez odgovora. Raskršće puteva bez smerova. Zagonetka.
 
Još od velikih majstora naovamo, provincijalni primitivizam i prizemnosti duha bremenito su i tegobno, ali zahvalno književno tlo gde kvalitet pripovedačkog tkanja zavisi isključivo od spisateljske umešnosti, a Kristianu Novaku ona ne manjka. Ovaj roman, sve i da je satkan od pojedinačnih priča, s pravom bi poneo čehovljevski pečat.

tvoja majica na iv cbf-u

TVOJ(A) MAJICA NA IV ČBF-U

Kao jedna od tema  IV ČUMIĆ BOOK FESTA  izdvaja se „Tvoj(a) T-shirt“  gde će se na jednom mestu okupiti kreatori unikatnih majica kao autentičnog modnog detalja za proleće i leto.

koncerti - cetvrti cumic book fest

KONCERTI - ČETVRTI ČUMIĆ BOOK FEST

Jedinstven i sasvim drugačiji od drugih, Četvrti Festival knjiga, muzike i originalne gift produkcije, održaće se od 16.  do 20. maja u samom srcu Beograda. Mesto koje poslednjih godina intenzivno oživljava – Čumićevo sokače, tokom ovih pet prolećnih dana postaje interaktivan izložbeno-prodajni prostor gde će se naći knjige svih relevantnih domaćih izdavača uz jedinstveni popust od 20%, a sve to pod sloganom „Čitaj, budi Čovek, dođi u Čumić na ČBF!“

program - iv cumic book fest

PROGRAM - IV ČUMIĆ BOOK FEST

U sklopu ČETVRTOG ČUMIĆ BOOK FEST-a svakog dana se održava nekoliko tribina i razgovora na različite teme iz oblasti književnosti i umetnosti uopšte. 

Verfied by Visa MasterCard SecureCode Allsecure Unicredit
Pošalji