Početna»Vesti»Katrin Malabu u Beogradu: Preobražaji inteligencije
katrin malabu u beogradu preobražaji inteligencije

Katrin Malabu u Beogradu: Preobražaji inteligencije

Beogradska i zagrebačka poseta Katrin Malabu zamišljena je kao predstavljanje njenog filozofskog promišljanja inteligencije, plastičnosti mozga, konflikta između biološke i simboličke strane života, veštačke inteligencije, spajanja života i mašine. 

Predavanje: Filozofsko propitivanje veštačke inteligencije - na putu u dolinu sablasnosti
Utorak 27. februar , u 18h
Fakultet za medije i komunikacije, Sala 8, 4. sprat
(na engleskom, bez prevoda)

Razgovor sa Katrin Malabu
Sreda, 28. februar, u 18h
Francuski institut u Srbiji
Knez Mihailova 31, Beograd

Učestvuju:
- Katrin Malabu, filozofkinja
- Jovan Čekić, filozof
- Ante Jerić, filozof
- Srdja Janković, prevodilac 
Razgovor vodi: Petar Milat, filozof
(na francuskom i srpskom, uz simultani prevod)

Katrin Malabu (Catherine Malabou) jedna je od najistaknutijih francuskih filozofkinja. Radi u Centru za istraživanja moderne evropske filozofije na Univerzitetu Kingston u Londonu i na Kalifornijskom univerzitetu u Irvinu. Osovinu njenog filozofskog rada čini pojam plastičnosti i razvoj plastične ontologije. Pojam plastičnosti podjednako označava sposobnost preuzimanja forme i stvaranja forme. Malabu je ovaj termin preuzela od Hegela, kreativno ga razvila premošćujući brojne postojeće jazove između filozofije, psihoanalize i neuronauka i pritom transformisala svaku od tih disciplina. Trenutno istražuje zajedničko uporište antiteleoloških tendencija u filozofiji, politici i biologiji. 

Njene najvažnije knjige su: "Budućnost Hegela: plastičnost, temporalnost i dijalektika" (Pariz, 1996); "Hajdeger i promena: o fantastičnom u filozofiji" (Pariz, 2004); "Šta da radimo sa našim mozgom" (Pariz, 2004 [FMK, 2017]), "Novi ranjenici: od neuroze do oštećenja mozga" (Pariz, 2007), "Ontologija nezgode" (Pariz, 2009 [Multimedijalni inistut, 2016]) i "Pre sutra: epigeneza i racionalnost" (Pariz, 2014). 

Malabuina poslednja knjiga, čiji prevod povodom njenog dolaska zajednički objavljuju FMK i Multimedijalni institut, nazvana je "Preobražaji inteligencije". 

Ova knjiga je rezultat Malabuinog gostovanja na Irvinu u sklopu Velekovih predavanja gde istaknuti filozofi i filozofkinje tokom tri sesije brane svoj rad u nastanku. Malabu je tako nastavila niz bitnih francuskih mislilaca, od Žana Bodrijara, Žan-Fransoa Liotara, Etjena Balibara do njenog nekadašnjeg mentora Žaka Deride, koji su pozvani na tu prestižnu instituciju radi prezentacije i razmene novih ideja.

Tokom gostovanja u Zagrebu i Beogradu, Malabu će se na ovu problematiku nadovezati filozofskim propitivanjem veštačke inteligencije.

Katrin Malabu će pre dolaska u Beograd - u ponedeljak 26.februara na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu - održati otvoreno predavanje.

Organizuju: Fakultet za medije i komunikacije i MAMA Zagreb, u saradnji sa Francuskim institutima u Beogradu i Zagrebu, Kulturtregerom, Kurzivom, Akademijom dramske umjetnosti.

Izvor: FMK

tvoja majica na iv cbf-u

TVOJ(A) MAJICA NA IV ČBF-U

Kao jedna od tema  IV ČUMIĆ BOOK FESTA  izdvaja se „Tvoj(a) T-shirt“  gde će se na jednom mestu okupiti kreatori unikatnih majica kao autentičnog modnog detalja za proleće i leto.

koncerti - cetvrti cumic book fest

KONCERTI - ČETVRTI ČUMIĆ BOOK FEST

Jedinstven i sasvim drugačiji od drugih, Četvrti Festival knjiga, muzike i originalne gift produkcije, održaće se od 16.  do 20. maja u samom srcu Beograda. Mesto koje poslednjih godina intenzivno oživljava – Čumićevo sokače, tokom ovih pet prolećnih dana postaje interaktivan izložbeno-prodajni prostor gde će se naći knjige svih relevantnih domaćih izdavača uz jedinstveni popust od 20%, a sve to pod sloganom „Čitaj, budi Čovek, dođi u Čumić na ČBF!“

program - iv cumic book fest

PROGRAM - IV ČUMIĆ BOOK FEST

U sklopu ČETVRTOG ČUMIĆ BOOK FEST-a svakog dana se održava nekoliko tribina i razgovora na različite teme iz oblasti književnosti i umetnosti uopšte. 

iv cumic book fest

IV ČUMIĆ BOOK FEST

ČETVRTI ČUMIĆ BOOK FEST

Četvrti Čumić Book Fest – mesto dobrih knjiga i još boljih cena
Četvrti Festival knjiga, muzike i originalne gift produkcije, održaće se od 16. do 20. maja u samom centru grada – Čumićevom sokačetu, na platou ispred knjižare Makart Store.

ubistvo komtura novi roman harukija murakamija

UBISTVO KOMTURA: NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA

Novi roman Harukija Murakamija, UBISTVO KOMTURA, uskoro na promotivnoj prodaji u MAKART STORE i na www.makart.rs
 

fraktura u beogradu promocije

FRAKTURA U BEOGRADU: PROMOCIJE

Mart je mesec Frakture u Beogradu. 
BALKANSKI ESEJI, MILEVA EINSTEIN, TEORIJA TUGE i RAT I MIT, predstaviće se beogradskoj publici 15, 22. i 23. marta u CKZD-u. 

Verfied by Visa MasterCard SecureCode Allsecure Unicredit
Pošalji