trešnjino drvo i stara osećanja

TREŠNJINO DRVO I STARA OSEĆANJA

Marica Bodrožić
Trešnjino drvo i stara osećanja, nemačke autorke hrvatskog porekla, Marice Bodrožić, je pravo osveženje u književnosti inspirisanoj ratovima i raspadom Jugoslavije. Ovaj intiman i liričan roman o sećanjima, porodici i poreklu donosi nam poznatu temu ispričanu kroz drugačiju prizmu. Trešnjino drvo i stara osećanja je roman o posledicama raspada Jugoslavije koji je nedostajao na književnoj sceni.

Tema mnogih autora s područja bivše Jugoslavije jeste upravo njen raspad i ratovi koji su taj raspad pratili. Roman Trešnjino drvo i stara osećanja pisan je na nemačkom, drugom maternjem jeziku Marice Bodrožić, i predstavlja pre svega izvanrednu poetsku jezičku igru koja se oseća i u prevodu.
Roman prikazuje niz raspršenih sećanja Arjete Filipo, njen život u Parizu, prve dane u Berlinu, detinjstvo sa bakom u Istri, grad pod opsadom, bombardovanje, ljude iz prošlosti ali i nova lica koja susreće na svom putu. Vremenski neograničene impresije sa kojima nas autorka nasumično suočava, po svojoj atmosferi i napetoj lirskoj niti podsećaju na prozu velikana poput Andrića.

Pošalji