državni neprijatelji

DRŽAVNI NEPRIJATELJI

Predrag J. Marković
"Državni neprijatelji" je uzbudljivo štivo koje otkriva mračnu stranu rada tajnih službi, autora Predraga J. Markovića. Naslov knjige se ne odnosi na herojske agente koji spašavaju države, već na one čije su aktivnosti usmerene protiv vlastitih građana. Marković istražuje kako su se tajne policije, umesto da se bore protiv stvarnih neprijatelja, našle u opasnoj mešavini borbe protiv stranih špijuna i agenata s borbom protiv unutrašnjih neprijatelja, bilo stvarnih ili izmišljenih. Kroz intrigantnu analizu, autor otkriva kako su ti čuvari države od neprijatelja postali državni neprijatelji, propuštajući ključne informacije koje su mogle sprečiti ratove, atentate i terorističke akte. "Državni neprijatelji" pruža dubok uvid u tamnu stranu obaveštajne zajednice, provocirajući čitaoca da razmišlja o posledicama i paradoksima sistema čija je svrha bila zaštita, a ne pretnja.

Ima li šta zavodljivije od teorija zavera? I od tajnih misija, misterioznih agenata i špijuna?
Ceo svet, od filmske industrije, do književnosti i kompjuterskih igrica, decenijama je fasciniran ličnostima, inspirisanim Džejmsom Bondom, koje spasavaju države jureći neprijatelje.
Ali to je samo jedna strana medalje. Ona sjajna.
Ova knjiga nije na tom tragu.
Njena tema je mračna strana rada „službi“. Tajne policije ne bave se isključivo teroristima, stranim obaveštajcima i stvarnim neprijateljima. One su stvorile jednu opasnu mešavinu borbe protiv stranih špijuna i agenata sa borbom protiv raznih unutrašnjih neprijatelja, stvarnih ili izmišljenih. Protiv sopstvenih građana.Za to vreme, promakle su im informacije koje su im zaista došle glave: ratovi, atentati, teroristički akti... Kako su oni koji su čuvali državu od neprijatelja postali držvni neprijatelji?

Pošalji