Život pre čoveka, Margaret Atvud

Dugoočekivani roman Margaret Atvud „Život pre čoveka“ napokon je stigao i kod nas! Margaret Atvud jedna je od najveštijih spisateljica današnjice i jedna od glavnih predstavnica savremene distopije. Ona ume da oslušne apsurd novog doba i to pretvori u modernu klasičnu književnost. U nastavku pročitajte kratki prikaz romana „Život pre čoveka“.
09.09.2021.
život pre čoveka, margaret atvud

Elizabet, direktorka muzeja u Torontu, udata je za Nejta, nekada advokata, ali sada proizvođača elegantnih drvenih igračaka. Oboje su imali i imaće još ljubavnika, ali se bore da ostanu da žive u istoj kući zbog dece. Poslednji Elizabetin ljubavnik se upravo ubio; Nateova najnovija devojka ga je ostavila, a kada Nejt započne vezu sa paleontološkinjom Lašjom, Elizabeth mu uzvraća proračunatim zavođenjem Lašjinog dečka.

Radnje u romanu „Život pre čoveka“ su, u isto vreme i suptilne i očajne, a atmosfera konstantno nagoveštava propast. Margaret Atvud svojom neponovljivom veštinom pripovedanja nam ovaj apsurdni odnos prikazuje kroz grotesku i satiru. Jedina izvesna stvar u braku Elizabet i Nejta je njegovo konačno nestajanje.

Odnosi među ljudima u ovom romanu su pogrešni, toksični, bez pozitivnih emocija i pobuda, čime Margaret Atvud, u svom stilu, futuristički nagoveštava propast braka kao institucije. Da li je u redu ostati u braku zbog dece? Šta je vernost i šta nas nagoni da budemo nekome verni, a šta nas, s druge strane, nagoni da sreću potražimo van braka? Da li zajednica između dvoje ljudi može uspeti ako oni vode odvojene živote? Jesmo li ikada razmišljali o urušavanju jedne od najstarijih institucija – institucije braka?

Podelite: