ZAŠTO NIŠTA NE MOŽE ZAMENITI KUPOVINU KNJIGA U KNJIŽARI

Vremena se brzo menjaju. Umesto odlaska u prodavnice sve više ljudi se odlučuje za kupovinu preko interneta. Istina, mnogo je prednosti u tome. Osim što će vam uštedeti vreme, online kupovina je jeftinija i pruža vam mnogo veći asortiman proizvoda. Ako nešto ne možete naći u svom gradu, nije problem. Samo par klikova na tastaturi deli vas od željenog proizvoda koji stiže direktno na vaša vrata. Ipak, da li je baš tako?
18.08.2020.
zašto ništa ne može zameniti kupovinu knjiga u knjižari

Kada su knjige u pitanju, istina je da je poručivanje preko interneta još manje rizično nego kada su neki drugi proizvodi u pitanju. Knjiga vam nikada neće biti broj manja ili vam stajati kao da imate par kilograma više. Umesto da provedete vreme u knjižari tragajući za naslovom koji biste najrađe pročitali, dovoljno je da otvorite neku internet stranicu i pročitate kratke prikaze bilo koje knjige i tako se odlučite za željeni naslov. Međutim, kao što praksa pokazuje, knjižare i dalje rade punom parom. Mora biti da ipak kriju neku tajnu koja nije samo u praktičnosti.

Prave knjižare su pre svega mesto gde ćete uživati. Vreme provedeno u razgledanju knjiga, listanju i čitanju kratkog opisa predstavlja posebnu draž. Pred vama je na jednom mestu izloženo čitavo carstvo knjiga raspoređenih, najčešće, po žanrovima, a ukoliko niste sigurni, iskusan knjižar će vas uvek uputiti na pravi naslov ili autora. Razmenjivanje iskustava o knjigama ili piscima sa nekim ko se dobro razume u literaturu, obogatiće vaše znanje i dati vam neku novu ideju. Osim toga, razgovori o knjigama često se spontano povedu i među samim kupcima. Razmena iskustava sa drugima uvek je posebno zanimljiva jer nam daje širu sliku.

Ukoliko redovno posećujete određenu knjižaru, počećete da se osećate kao da pripadate nekom mestu koje za vas postaje malo utočište. Vaš knjižar će naučiti kakva vrsta literature vam se sviđa i tako ćete svaki put dobiti pravu preporuku za čitanje.

Nije redak slučaj da knjižare, pored karakteristične atmosfere topline, nude i mesto gde možete sesti i poručiti kafu, odnosno istovremeno uživati u mirisu knjiga i toplog napitka. Tako ćete na miru pročitati neke odabrane pasuse i možda lakše odlučiti koji od naslova želite da kupite.

Ne zaboravimo ni da se u knjižarama često organizuju interesantna dešavanja – promocije ili gostovanja autora, tako da ćete time dobiti još jedno vredno iskustvo.

U današnje vreme, mnoge nezavisne knjižare koje su zaista posvećene širenju pisane reči, ne uspevaju da se nose sa naletom velikih knjižarskih lanaca i prodajom preko interneta. Upravo su one pravi nosioci kulture čitanja i održanja pravih vrednosti u ovoj sferi.

Svi imamo priliku da pomognemo pisanoj reči da ne izgubi svoje mesto u vreme kada je sve postalo instant. Pronađimo vremena za sebe, uđimo u neku od knjižara koje još uvek mirišu na knjige i uživajmo, pomažući time ujedno i ovim poslednjim stožerima humane kupovine, u kojoj postoji razmena između vas, knjižara i književnog dela.

Podelite: