Žan Mari Gistav Le Klezio, ALMA

Roman Alma, velikog francuskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade Žan Mari Gistav Le Klezia, predstavlja potragu za izgubljenim vremenom. Radnja knjige je smeštena na Mauricijusu na koji glavni junak odlazi prvi put u životu tražeći naučne, ali i neke druge odgovore.
24.07.2020.
žan mari gistav le klezio, alma

Pre pet stotina godina ostrvo Mauricijus je bilo poput raja. Nije bilo ljudi ni drugih predatora, a njegovi stanovnici su bili džinovske kornjače i ptice dodo. A onda su došli Evropljani koji su uništili ogroman deo prirode i njenih stanovnika, između ostalog i ove kornjače i dodoa.

Danas je upravo ova ptica nacionalni simbol Mauricijusa i izgubljenog raja zbog koje glavni junak Le Klezeovog romana i kreće u posetu ovom ostrvu. Džeremi Felsen je naučnik i želi da istraži tragove dodoa. Ipak, glavni razlog njegovog puta je potraga za istorijom njegove porodice koja je generacijama živela na imanju zvanom Alma.

U romanu postoji još jedan dodo, a to je Domeniko Felsen koji nosi ovaj nadimak, a koji potiče od iste loze i predstavlja drugog naratora u knjizi. On je odrastao u Almi i neraskidivo je vezan za Mauricijus. Njegov život je obeležen siromaštvom, bolešću i isključenošću. On takođe odlazi na put, ali u kontra smeru, u Francusku. Čitaoci zapravo prate dve paralelne priče koje povezuje ista porodica Felsen.

Očigledno da je lična istorija autora igrala veliku ulogu u stvaranju ovog dela jer i sam ima korene na Mauricijusu gde je i živeo kao dete, a kasnije više puta odlazio na ostrvo svog detinjstva. Upravo su putovanja i odlasci, priroda i njeno uništenje, poređenje različitih načina života, kolonijalizam i njegove posledice glavne teme koje Le Klezio istražuje.

U Almi je Mauricijus, sa jedne strane, mesto čežnje i potpune suprotnosti životu u Evropi, a sa druge, raj je uništen i za to je delimično odgovorna i sama porodica Felsen. Rasizam i nejednakost, posledice kolonijalne vladavine i ropstva postoje i u današnjem društvu.

Podelite: