Zabavnikova nagrada otišla IK LOM

Knjiga Olivere Zulović „Priručnik za solidan život” (Lom) 44. je dobitnik književne nagrade „Politikinog Zabavnika” za najbolje delo namenjeno mladima, objavljeno na srpskom jeziku u 2022. godini.
23.01.2023.
zabavnikova nagrada otišla ik lom

Žiri u sastavu: Irina Špadijer (predsednik), profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, Ana Đurić Konstrakta, arhitekta i muzička umetnica, Petar Arbutina, izvršni direktor u„Službenom glasniku”, Milorad Milinković, filmski reditelj, i Petar Milatović, u ime redakcije, odluku je doneo jednoglasno. U njihovom obrazloženju se pored ostalog kaže:

„Knjiga Olivere Zulović ’Priručnik za solidan život’, osobene stilsko retoričke fakture, prikazuje istovremeno refleksivnu lepotu i tragiku odrastanja. Originalno i neposredno, intimni svet glavnih junaka u odnosu na svakodnevicu, generacijske i socijalne relacije i razlike, dinamične i duhovite komentare, gradi svet univerzalne metaforike čineći da ovaj priručnik postane istinska generacijska knjiga u kojoj će se prepoznati mlađi i stariji čitaoci...”

 

 

Od 44 knjige prispele na ovogodišnji konkurs, u užem izboru našla su se i sledeća dela: „ Stripoterapija” Ane Petrović (Kreativni centar), „Milan, Vesna i jedna kuća tesna” Jelene Vukić (Službeni glasnik), „Bajke, prvih sedam” Uroša Petrovića (Laguna), „Dekaton, početak radat” Vladimira Martića (Kodeks) i „Bio jednom jedan strah” Jovice Tišme (Laguna).

Svečano uručenje nagrade, koju čine plaketa i novčani iznos, obaviće se 25. januara, na Dan „Politike”. Sponzor nagrade je OTP banka.

Podelite: