Vladeta Jerotić - koje su to nove knjige?

Vladeta Jerotić bio je srpski lekar, psihijatar, književnik i akademik. Vladeta Jerotić je razvio obimnu i plodnu publicističku delatnost iz graničnih oblasti religije i psihoterapije i filosofije i psihijatrije. Takođe je održao predavanja iz psihijatrije, religije i književnosti u gotovo svim većim gradovima Jugoslavije. Od 1984. godine Vladeta Jerotić je član Udruženja književnika Srbije, a redovan je član Medicinske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti.
14.11.2021.
vladeta jerotić koje su to nove knjige

O porodici

Vladeta Jerotić je bio vrlo posvećen svojoj misiji preobraćenja srpskog svaremenog čoveka, vraćanja tradiciionalnim vrednostima i upućivanja na pravi put. Vrlo često je svoje teme prilogođavao sitauaciji tako da kada je sastvaljao svoje knjige, to je bio godišnji bilans tema sa njegovih predavanja. Samim tim knjige su bile tematski raznorodne. Cilj edicije „Jerotić o...“ je da te brojne tekstove usaglasi prema njihovim temama i da na taj način omogući efikasniji prodor misli Vladete Jerotića u čitalačku svest. Tako je, nakon "O braku" "O roditeljstvu", "O ljubavi" itd. našla svoj put i nova knjiga "O porodici".

Šta treba u sebi menjati?

Knjiga neobjavljenih tekstova Vladete Jerotića. "Šta ću da menjam u sebi, kada i ovakav kakav sam nisam loš? Zašto da skačem u provaliju neizvesnosti kada mi je zemlja podamnom jedina čvrsta podloga? Strah od neizvesnosti, strah od praznine, na kraju svih krajeva – strah od slobode!"

O Jungu

Vladeta Jerotić Karla Gustava Junga smatrao je jednim od najvećih i najznačajnijih evropskih mislilaca. Neke od tema o kojima Jerotić piše u ovom delu su: Karl Gustav Jung i njegovo delo, Jung i problem zla, Snovi u Jungovom i hrišćanskom shvatanju, Jung i parapsihologija, Jung u savremenom svetu, Raciocentrizam, Jung i hrišćanstvo.

O Dostojevskom

Vladeta Jerotić osim svojih psihijatrijskih i teoloških dostignuća, bio je veliki obožavalac klasične književnosti. Neke od tema koje Jerotić obrađuje u ovom delu su: Dostojevski juče, danas, sutra, O jednom snu Dostojevskog, Uloga i dela Dostojevskog u psihologiji, religiji u sadašnjosti i u budućnosti, Vrednost i granice psihoanalitičkog tumačenja Dostojevskog.

Podelite: