U susret dodeli Booker nagrada

Buker nagrada je decenijama jedna od najprestižnijih književnih nagrada na svetu i dodeljuje se svake godine za najbolji roman objavljen na engleskom jeziku. Za ovu prestižnu nagradu konkurišu autori iz zemalja Komonvelta i Republike Irske, dok se od 2005. godine dodeljuje i nagrada Internacionalni Booker.
21.09.2022.
u susret dodeli booker nagrada

U susret novom izboru, dok čekamo prevode ovogodišnjih izabranika užeg kruga, podsećamo se pisaca i dela koji su se posebno istakli u svetu i kod nas. Sjajni prevodi, najrazličitijih izdavača, potpuni kontrasti žanrova, tema i emocija. Pred vama je lista od pet naslova koji su obeležili ovu dodelu, uživajte.

1. Ali Smit - "Jesen"

Neobičan čovek doseljava se u komšiluk. Elizabet je tek devojčica od osam godina, a Danijelu je skoro osamdeset, no od trenutka kada se budu sreli, neće se odvajati jedno od drugog, makar bili udaljeni kilometrima i godinama. Taj starac na zalasku životnog puta i devojčica koja je tek na početku života, pružiće jedno drugom ljubav i razumevanje kakvo je moguće samo između dva čista ljudska bića.

U trenutku kada roman počinje Danijelu Gluku je preko 100 godina. On uglavnom spava, ili bar tako Elizabet misli. Redovno ga posećuje i pored njega čita knjigu, jer retki su trenuci kada se Danijel budi iz dubokog sna, sličnog komi, i promrmlja tek pokoju rečenicu. Ali Danijel je naučio Elizabet šta je mašta.U trenutku kada roman počinje Elizabet vadi novi pasoš. Britanija je izašla iz Evropske unije i mnogo se šta promenilo.

2. Salman Ruždi - "Deca ponoći"

Ponoć je. Sat je otkucao rađanje novog dana. Pesma i smeh ore se u vazduhu, jer se Indija ponovo rodila kao samostalna država. U bolnicama se čuje plač hiljadu i jednog deteta koje je sićušnim plućima prvi put udahnulo vazduh pobede. Vazduh slobode.
Sva Deca ponoći poseduju neobične talente: herkulovsku snagu, natprirodnu lepotu, sposobnost da postanu nevidljivi i da putuju kroz vreme. Ali nijedno od njih nije sposobno da prodre u srca i umove ljudi kao Salim Sinaj, junak koji nam, dok mu vreme ističe, pripoveda svoju tragikomičnu priču.

3. Kazuo Išiguro - "Ostaci dana"

Kroz sudbinu čoveka koji u ostacima dana melanholično govori o tragici života, neostvarenoj ljubavi, dužnosti, dostojanstvu i odanosti, Kazuo Išiguro nam finom ironijom i specifičnim britanskim humorom oslikava čitav jedan svet u nestajanju.
U leto 1956. gospodin Stivens, vremešni batler iz Darlington hola, kreće na put koji će kod njega izazvati niz sećanja na minula vremena.
Danas već klasik, roman Ostaci dana bogat je predivnim i dirljivim uspomenama na dane pre Velikog rata, izgubljene želje i izgubljenu ljubav.

4. Margaret Atvud - "Svedočanstva"

Moderno remek-delo, moćan roman koji se može čitati zasebno ili kao nastavak kultnog romana Sluškinjina priča.
Više od petnaest godina nakon događaja opisanih u Sluškinjinoj priči teokratski režim Republike Galad zadržao je svoju moć, ali se naziru prvi znaci urušavanja sistema. U tom sudbinski ključnom trenutku preplešće se životi tri radikalno različite žene. Posledice će biti razorne.
U Svedočanstvima, Margaret Atvud ulazi u srž delovanja galadskog sistema, dok je svaka junakinja prisiljena da se suoči sa sobom i otkrije do koje granice je spremna da brani svoja uverenja.

5. Pol Biti - "Prodana duša"

Rođen u Dikensu na južnoj periferiji Los Anđelesa, narator Prodane duše provodi svoje detinjstvo kao subjekt očevih psiholoških studija rase. Rečeno mu je da će očev rad biti krunisan studijom koja će rešiti njihove fi nansijske probleme. Ali kada mu ubiju oca, saznaje da ni beležaka, a kamoli studije, nikad nije ni bilo. Nešto siće za sahranu bilo je sve što je iza oca ostalo. Povrh toga, Dikens je izbrisan sa mape da ne bi više sramotio Kaliforniju. Očajan zbog toga, narator se odlučuje na radikalne, nečuvene poteze da bi ispravio nepravdu: vraća ropstvo i segregira lokalnu srednju školu, što ga dovodi pred Vrhovni sud.Napisana prepoznatljivim, apsurdističkim stilom, Prodana duša je izvrsno delo i izuzetna kritika našeg vremena; mračna i duhovita satira o rasizmu u Americi koja istovremeno izaziva smeh i upućuje na duboko promišljanje.

 

Podelite: