U prodaji je novi roman Siniše Kovačevića: BEOGRAD TRI

Od danas, 28. maja, na našem sajtu možete poručiti novu knjigu Siniše Kovačevića - BEOGRAD TRI.
28.05.2024.
u prodaji je novi roman siniše kovačevića beograd tri

Beograd tri, po logici stvari predstavlja nastavak romana Beograd i Beograd dva, ali je pisan i tako da zasebno predstavlja poetičku, fabulativnu i romanesknu celinu. Može se čitati sa potpunim razumevanjem i kao samostalna celina.

Beograd tri nastavlja da prati životne priče trojice dečaka koje sudbina istog dana, sad već nekoliko decenija ranije, sa različitih strana dovodi u Beograd. Sada su to već zreli ljudi sa formiranim naravima, porodicama i profesijama.

Beograd tri najvećim delom obuhvata period između dva rata, formiranje, uspon ali i gordo posrtanje jedne nove, velike države i prestonice ,koja, odjednom, više nije pogranična karaula. U tih dvadesetak godina između dva velika svetska krvoliptanja, stasaće i sinovi i kćeri naših junaka i junakinja, uneti nove poglede na život, otadžbinu, ljubav. Desiće se novo kraljeubistvo, nova okupacija. Beograd će opet goreti, razrušen i ponižen, ovaj put sa drugačijom mišlju o tome kako i da li ga braniti. Biće suočen sa katastrofičnom, varvarski surovom okupacijom, u kojoj će neki junaci ostati bez obraza da bi preživeli, a drugi lišiti života da bi sačuvali obraz. Junaci ranijih romana, kao seme maslačka, rasuće se po raznim politćkim i istorijskim putevima i stranputicama - od Španskog graađanskog rata, do Amerike, vešala na Terazijama ili savamskih sokaka i ćoškova - učestvovaće u svim velikim istorijskim dogđajima ili kao kreatori i inspiratori ili kao žrtve, potvrđujući verovanje da je istorija tek zbir pojedinačnih sudbina.

Kao i prethodna dva romana (Beograd jedan i i Beograd dva), Beograd tri se čita u dahu, nudeći i lepotu reči i obilje događaja ,koristeći istoriju tek kao ram za kolektivni portret zanimljivih, neobičnih i po svemu atipčnih junaka.

Podelite: