Trojanski rat iz ženskog ugla

Pet Barker nam donosi priču o Briseidi, trojanskoj kraljici koja je često skrajnuta figura u Homerovim epovima i drugim istorijskim izvorima. O tome kakve je pobune vodili i kakva je sudbina zadesila čitajte u nastavku teksta.
13.05.2022.
trojanski rat iz ženskog ugla

Knjiga koja je osvojila razne nagrade, bila proglašena romanom godine časopisa NPR, Economist i Financial Times., takođe i biran u najuži ibor za nagrade Costa i Women’s Prize.
Pet Barker nam donosi priču o rojanskoj kraljici Briseidi, Ahilovoj zarobljenici u toku Trojanskog rata. Ovo je priča koju ranije niste čuli, priča iz ženskog ugla i priča koja govori u ime svih žena u tom istorijskom periodu. Premda joj Homer u svom epu na pridaje veliki značaj, a istorija je lesto stavlja u drugi plan, Pet je tu da još jednom osvetli sudbinu ove i mnogih drugih žena u ratnom periodu.

Briseida je ljutita, večito na oprezu i spremna je da preuzme odgovornost, stine zube i suprotstavi se svakom neprijatelju, zarad dostizanja pravde. Želi da spase zarobljene Trojance, a iz poglavlja u poglavlje pred nama oživljava njena priča. U vremenu kada se bore bogovi i smrtnici, kada se ceo polis bori da preživi, ona staje između dva heroja, Agamemnona i Ahila. Njena hrabrost nije bila merljiva, njen uticaj takođe, a njena volja prevazišla je i najluđe granice razuma. Borila se svakodnevno i za svakoga. Nije joj bilo važno da li su se oko nje nalazile robinje, pralje, konkubine ili žene na višim položajima u društvu, ona je bila njihov zaštitnik. Roman brilijantno napisan, ispunjen momentima koji vode glavne junake od sjaja do potpunog očaja, vanvremenski spev o odavno mrtvima.

"Sjajno, gotovo homerovski, a istovremeno osvežavajuće savremeno. Ovaj roman je majstorsko delo." – The Economist

Podelite: