Trikovi za čitanje kada ste uznemireni

Bez obzira na to da li ste anksiozni zbog novonastale situacije ili je teskoba vaš dugododišnji (ne)prijatelj, knjige vam obično mogu ponuditi utehu. Mi se čitanju svesno prepuštamo, očekujući od autora da, u službi priče, manipuliše nama izazivajući određena osećanja. Ne moraju sva biti prijatna.
20.03.2020.
trikovi za čitanje kada ste uznemireni

Bez obzira na to da li ste anksiozni zbog novonastale situacije ili je teskoba vađ dugododišnji (ne)prijatelj, knjige vam obično mogu ponuditi utehu. Mi se čitanju svesno prepuštamo, očekujući od autora da, u službi priče, manipuliše nama izazivajući određena osećanja. Ne moraju sva biti prijatna. I u tome se ogleda majstorstvo i veština pisca.

Ali ponekad jednostavno nismo spremni za dodatni stres koji nam čitanje priređuje i koje produbljuje našu anksioznost.

Evo nekih trikova za smanjenje teskobe prilikom čitanja:

Počnite od kraja. Kontraverzan izbor, ali tako imate kontrolu nad onim što čitate. Nema neizvesnosti, nema opasnosti da ćete se razočarati. Kao što planirate putovanje i sve tačke na kojima ćete se tokom puta zaustavitti, planirajte tako put kroz knjigu. Prelistajte knjigu, zadržite se na nekim mestima, pogledajte završetak. I onda će čitanje biti lagano, ne može vas ništa neprijatno iznenaditi, uplašiti I povrediti.

Čitajte knjige iz istorije, putopise, biografije… Tako ćete biti fokusirani na činjienice, određeni vremenom i prostorom i događajima koji se se odavno završili. Tako je vasa mašta pod kontrolom, ograničena racionalnim činjenicama koje ne izazivaju preterane emocije.

Ako vas čitanje suviše opčinjava, toliko da se teško vraćate u realnost (ili je povratak u realnost razočaravajući), pravite pauze. Čitajte samo određeni broj strana svakog dana, dajte mozgu priliku da se vrati u stvarnost. A tako ćete se i više radovati nastavku čitanja.

Čitajte više knjiga odjednom. Mešajte. Izaberite neko zabavno štivo kojim ćete “preseći” čitanje romana koji vas previše emotivno i mentalno angažuje.

I na kraju – ako vas knjiiga na bilo koji način uznemirava ili povećava vašu uznemirenost – ostavite je.

Bez griže savesti. Vratićete joj se kada vam bude bolje. Ili nikad. To je potpuno u redu.

Podelite: