Tirza, uznemirujuće dobra knjiga

Tirza je ćerka naizgled uglađenog i pristojnog čoveka koji na prvi mah deluje kao jedan od običnih ljudi koje je sreća pomalo napustila. Pošto ga je ostavila žena i nakon što je ostao bez posla, on se do kraja posvećuje svojoj ćerki. Ipak, Arnon Grunberg će nam pokazati i drugo lice svog junaka, duboke, skrivene tame njegove duše koje će čitaoca ostaviti u nelagodi.
15.12.2022.
tirza, uznemirujuće dobra knjiga

Postoje knjige koje je nezgodno preporučiti, jer su teške, bilo u smislu izvedbe, bilo u smislu teme kojom se bave, ali koje su odlične i za koje mislim da bi jednom ljubitelju dobre književnosti bilo baš šteta da ih propusti. “Tirza” holandskog autora Arnona Grunberga je jedna od njih.

Iako ima 450 strana, čita se za dva dana, jer je tako napisana da u isto vreme žmurite na jedno oko i ne možete da se odvojite od nje. Napeta atmosfera ne popušta nijednog trenutka i to je jedna od prvih asocijacija na ovu knjigu. Puna je suzdržane tenzije. Iza slike jedne obične pripreme za matursku žurku se prikradaju mračne scene koje ne dolaze direktno iz prošlosti, već iz glave glavnog lika. One se razlivaju poput gustog mastila i teraju čitaoca da pomisli “ne, samo ne to”. Osećaj za detalj i mikropercepcija sveta kojima je priča vođena su neverovatni.

Upoznaćemo Jergena Hofmestera; kad kažem upoznati, to zaista i mislim - sve do najdubljih, najskrivenijih i najmračnijih delova njegovog bića. Jergen Hofmester je sredovečan i običan. Greška. Jergen Hofmester je prikrivena zver. Sociopata. Jergen Hofmester se kupa u samosažaljenju i davi u italijanskom gevirctramineru. Jergen Hofmester želi najbolje svojoj ćerki, svojoj kraljici sunca, ali ipak sebe i svoju predstavu očinstva stavlja na prvo mesto i gradi odnos koji prelazi granice normalnog. Jergen Hofmester će vas zaprepastiti i ostaviti bez teksta. Zaista je maestralno izgrađen lik.

Prvih 300 stranica nose minimalno radnje, ali se zato Hofmesterove refleksije razlivaju preko svakodnevnice, bojeći jedan sumoran portret današnjice, pun otuđenosti, promašenih života, izvitoperenih odnosa, uništenih porodica, trule ekonomije i opšteg nepoverenja. Za razliku od prve dve trećine, sama završnica se čita kao triler, ali nosi ogromnu simboliku. Ako su prva dva poglavlja, Kirija i Žrtva, potmula grmljavina iz dubine nečijeg bića, Pustinja je uragan koji ruši sve pred sobom.

Shvatili ste, od ove knjige ne možete očekivati razrešenje i mir na kraju. Očekujte napetost, nemir, priliku da zavirite u prljave i skrivene delove ljudskog uma. Tirza je savršeni miks porodične drame, psihološkog portreta i napetog trilera. Neće vam dati mira i nakon nje nećete moći da zaspite. Mene pojedine rečenice još uvek proganjaju.

 

Ukoliko vam se svideo razgovor sa Ivanom, zapratite njen profil @unbearably_bookish za još kvalitetnog sadržaja i sjajnih fotki.

Podelite: