Tenis je razgovor, umetnost razmene

Maks Vinson je teniski genije. Nema poraz u svojoj karijeri i teži savršenstvu, dobijanju mečeva bez ijednog izgubljenog seta, gema, poena. Kakve to pritiske nosi sa sobom?
03.07.2022.
tenis je razgovor, umetnost razmene

Kada sedite u svojim udobnim foteljama i gledate neki meč, neretko možete pomisliti kako teniseri prave nezamislive greške, kako je nemoguće da su čuli pticu koja je proletela iznad terena i omela ih, kako biste vi to mogli bolje... Ali šta se dešava sa Maksom? On je najbolji. I niko ne osporava ovu tvrdnju, niko i ne može, jer Maks za sobom ima sedam godina bez ijednog poraza. Njegova igra spoj je najboljih servisa, najfinijih slajs udaraca i mnogo pametnih drop šotova. Ipak, ova priča je daleko više od jednog teniskog meča, daleko više od jednog stripa.

 

Maks o majci ne zna mnogo, ali njegov otac, ujedno i njegov trener, igra glavnu ulogu u Maksovom životu i vaspitanju, kao i odnosu prema sportu generalno. Uz još par ljudi koji mu u tome pomažu, oni od Maksa prave robota, mašinu za mlevenje protivnika. Svako ko je makar jednom odigrao profesionalni ili pak amaterski meč, zna da, ukoliko želite da imate dobar sparing, neophodno je da na treningu imate hirurški precizne udarce. U tom slučaju, uz sav pritisak koji se stvori kada se to odigrava u realnosti na velikim teniskim turnirima, vi ne posustajete, već uspevate da "opustite ruku" dovoljno da većina lopti završi unutar terena. Ono što je izdvojilo Maksa je što on i trenira i igra bez greške. Njegove paralele su zastrašujuće ravne, a većina servisa ide pravo na liniju. Međutim, njegov otac je bolestan i Maks završava sam u jednoj TV emisiji, gde se, blago rečeno, ne snalazi baš najbolje. Bez dlake na jeziku, novinarka odlučuje da ga isprepada pitanjima koje zasigurno nije očekivao, te mu ubaci crv sumnje pitanje da li ikada oseća grižu savesti jer sve pobeđuje. Tu ujedno i počinje glavni zaplet, koji navodi Maksa na neverovatna razmišljanja, na još luđe postpuke i na mnogo odricanja. Nov trener donosi sa sobom neke novine, dobre ili loše, saznaćete ukoliko se upustite u čitanje ovog sjajnog stripa.

Možemo li pronaći ljudskost u današnjem sportu i kako odati počast ovim gladijatorima borbe, možemo li mi, iz naših fotelja, zamisliti koji su ulozi na terenu, šta sve zavisi od jednog udarca i toga koliko ih je završilo u mreži? I na kraju dana, šta se dešava kada se pojavi neko, ko može da parira čuvenom Maksu Vinsonu? Ne bismo vam više ništa otkrili, već vas savetujemo da sami pročitate ovo sjajno delo koje je pred vama, da vidite kako se sve može igrati tenis, koliko je teško igrati sa nekim, ako ste do sada uvek igrali protiv nekoga i na kraju, pobediti, u nekim drugim poljima, ako to ne pokazuje semafor na stadionu.

Podelite: