Stiven King pretvara svoju čuvenu kuću u kreativno boravište za pisce i arhiv

Ako ste obožavatelj književnog opusa Stivena Kinga sigurno znate za njegovu kuću u viktorijanskom stilu u kojoj živi. Da, to je ona koja je okružena ogradom u obliku paukove mreže i slepih miševa.
11.01.2020.
stiven king pretvara svoju čuvenu kuću u kreativno boravište za pisce i arhiv

Ako ste obožavatelj književnog opusa Stivena Kinga sigurno znate za njegovu kuću u viktorijanskom stilu u kojoj živi. Da, to je ona koja je okružena ogradom u obliku paukove mreže i slepih miševa.

Čuveni pisac je sa suprugom Tabitom živeo u ovoj kući nekoliko decenija i u njoj je napisao veliki broj legendarnih romana. Međutim, u poslednje vreme King ne provodi mnogo vremena u njoj. Prema pisanju sveznajućih novinara porodica King u potrazi za privatnošću i mirom živi u kućama na Floridi, okrugu Oksford i Mejnu.

Zato su odučili da imanje Bangor (kojem pripada jednako lepa viktorijanska kuća u susedstvu) pretvore u neprofitni centar. Njihov predlog su gradske vlasti jednoglasno usvojile. Porodica King zadužila je lokalnu zajednicu izdašnim donacijama i brigom o dobrobiti mesnog stanovništva.

U okviru neprofitnog centra biće i arhiva dela Stivena Kinga koja će uključivati i sve ono što se sada čuva na Univerzitetu u Mejnu na kojem je studirao. Posetioci će moći da posete arhiv ako prethodno zakažu dolazak.

Ovo mesto će takođe služiti i kao kreativno boravište za pet pisaca koliko će moći da istovremeno boravi u kući sa potajnom željom da baš na ovom mestu budu inspirisani da napišu neki od uzbudljivih romana poput onih Stivena Kinga.

Autor nije želeo da ovo mesto postane turistička atrakcija u pravom smislu te reči već sredina koja će podsticati na stvaranje i biti njegov legat budućim pokolenjima.

On će povremeno posećivati autore koji budu boravili u njegovom nekadašnjem domu i davati im savete kako da budu uspešniji u onome što rade, a ko ne bi saslušao savet od majstora horora i to još u njegovoj radnoj sobi.

A možda i zidovi nešto došapnu, što bi bilo potpuno u stilu Stivena Kinga.

Izvor: www.buzzfeed.com

Foto: Robert F. Bukaty / ASSOCIATED PRESS

Podelite: