Stigao Rezervisani autobus iz Brazila

Alešandre Ribejro i sjajno delo "Rezervisano" je priča o dečaku Žoau Viktoru, koji ni ne zna dokle može jedan autobus da te odveze, a to je svakako dalje nego što umišljena filozofija može i da sanja.
23.09.2022.
stigao rezervisani autobus iz brazila

Da li ste se nekada zapitali kako bi izgledalo to putovanje, da imate rezervisan autobus samo za sebe?

Iz dalekog Brazila nam stiže baš jedna takva priča. Žoao ima neograničenu maštu... a maršruta koju je Alešandre Ribejro zacrtao u svom prvom romanu pripoveda život Žoaa Viktora, dečaka sa favele, kože boje možda.
Uz oca je naučio da skrene misli sa nasilja pomoću mašte, poput veštog vozača autobusa koji izbegava rupe na asfaltnom putu.
 

 

Znaš li kada ova konzerva sardina pokazuje sedišta, kada su svetla pogašena i kada juri po krivinama u punoj brzini?
To je onda kada natpis sa jednom jedinom rečju napušta svoje odredište, jedno tajanstveno „rezervisano“.

Zamišljanje odredišta tog velikog autobusa bila je razonoda Žoaa Viktora, a da nije ni znao šta je život zaista imao rezervisano za njegovu sopstvenu sudbinu.

Kako bi prevazišao bankine života, na linijama svoje sveske dečak počinje da putuje. Rečima punim krivina i truckanja, ne gubi se sve dok ne dosegne krajnju tačku.

Rezerviši jedan trenutak i ukrcaj se na to putovanje sedeći pokraj ovog dečaka. Nemoj da se čudiš ako otkriješ da je ono što je rezervisano za njega takođe može da bude REZERVISANO i za tebe.

Podelite: