ŠTA UMIŠLJAŠ KO SI TI, Alis Manro

U knjizi "Šta umišljaš ko si ti", Alis Manro, pratimo nezaboravnu priču o Rouz, mladoj umetnici koja odrasta usred ratne oskudice, posleratnog prosperiteta i dinamičnih kulturnih previranja. Kroz svoje odrastanje i sazrevanje, Rouz postaje svedok preobražaja viktorijanske kolonijalne estetike u modernu i postmodernu kulturu.
16.11.2023.
šta umišljaš ko si ti, alis manro

Sigurna sam da je većina nas više puta kroz život dobila ovo pitanje koje obično služi da posrami, da nas vrati u okvir koji je postavila ista osoba koja pitanje upućuje.

Ali zašto bi dozvolili da nas nečije misli, ruke, sputavaju, zadržavaju i ograničavaju?

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Alis Manro se u po svemu izuzetnoj zbirci pripovedaka, kroz deset povezanih priča, bavila ovom temom.

Pripovetke prate detinjstvo, odrastanje i život Rouz, devojčice iz malog sirotinjskog dela grada koji se nalazi u unutrašnjosti Kanade.

Ona živi sa mlađim polubratom, ocem i maćehom Flo koja svojom ćudljivom ličnošću često uspeva da zauzme centralni deo priče.

Rouz želi da postane glumica, žudi za time da bude umetnica i dobija stipendiju za studije, međutim gde god se nalazila i u kakvom god društvu bila ona oseća razliku možda baš zbog nametnutog kompleksa i pitanja šta umišljaš ko si ti koje joj je prvi put postavila maćeha i za kojim su usledile prave kraljevske batine.

Likovi Alis Manro su u potpunosti ogoljeni, tako da vam često može biti užasno neprijatno zbog situacija u koje se dovode, zbog izbora koje prave.

I sada koliko god mi mislili da oni greše, a rade to, greše jer su sasvim obični ljudi sa više mana nego vrlina kakvi uostalom svi mi jesmo.

Zbog takvog načina pripovedanja možda najviše i volim Alis. Ona ništa ne pakuje u šareni papir, već šamara realnošću, a surovost mesta i vremenskog perioda o kome je ovde pisala ni najmanje ne ublažava život protagonistkinji niti svim ostalim likovima.

Jako mi se dopala knjiga. Kada čitate Alis samo se predate toku njenih rečenica bez suvišnog razmišljanja, jer kao što sam već napomenula, sve je potpuno otvoreno od sebe dala.

Tekst: Jelena, @mischiefs_journey_trough_books

Podelite: