Snežana u XX veku

Živim perom, natopljenim istorijom dvadesetog veka i naoštrenim dubokim saosećanjem za ljudske slabosti, Marilu Oliva nam nudi priču koja tera na razmišljanje o onome o čemu porodice ne razgovaraju, o nezalečenim ranama koje se neumoljivo otvaraju iz generacije u generaciju. Snažan i poetičan roman koji daje glas čitavom jednom veku.
16.05.2023.
snežana u xx veku

Tako bih želela toliko toga da vam kažem o ovoj knjizi, ali na neki način gde ne bih ispričala nikakvu priču. Volela bih da svaki detalj osetite i doživite sami, jer ovo je roman koji nosi veliku količinu emocija i verujem da nema osobe koju ne bi dotakle.

Kako i zbog čega majka svojoj ćerci bude maćeha, ona prava, užasna, kao one iz bajki koje smo upamtili iz detinjstva. Da li mala devojčica može da pronađe spas skrivajući se među stranicama knjiga? Da li će je nekada neko dovoljno i iskreno voleti da nadomesti i nadoknadi svu patnju proživljenu u detinjstvu, jer tugovala je i trpela jako puno.

Sa druge strane moramo se zapitati šta boli i rastrza tu majku, šta se njoj desilo da nikada nije mogla da pogleda svoje dete, a da to ne izazove buru pogrešnih osećanja.

 

 

Bjanka je priču svog detinjstva i svog devojaštva ispričala u prvom licu. Bilo je teško slušati je, ali neophodno da saznamo da li će se prepustiti jazu koji će je progutati ili će uspeti da pobedi život kakav joj je serviran i pobedi ga kao devojčice iz bajki.

Drugi glas u knjizi pripada Lili. Lili priča svoju priču koja započinje pred drugi svetski rat i nastavlja se u centru života koncentracionog logora. Njena priča ne umanjuje Bjankine životne probleme, ali čisti užas Lili i ljudi koji proživljavaju najgoru tragediju nanetu čovečanstvu u dvadesetom veku prenešen živim perom autorke rastrzaće vas na najsitnije delove.

Ovo ni na koji način nije patetičan niti statičan roman. Radnja neprekidno teče, na svakoj stranici je neki novi događaj, nova situacija.

Tragedije umeju da obeleže cele porodice i to često nepovratno. Da li ima spasa za Bjanku, njenu majku, kako se Lili uklapa u celu priču i da li će rane ovih žena zaceliti su pitanja koja su mi neprekidno odzvanjala u glavi.

Izvanredan roman. Divim se poetičnom i laganom stilu autorke koja se poslužila svojim umećem da nam približi patnju i ničim ispravljivu nepravdu nanešenu ženama u dvadesetom veku.

 

Tekst: Jelena, @mischiefs_journey_trough_books

Podelite: