makart

Škola zabranila knjige Harija Potera zbog pravih uroka

Škola u Tenesiju zabranila je čitanje knjiga o Hariju Poteru, Dž.K. Rouling nakon što je pastor obznanio da one sadrže prave uroke i kletve.
08.09.2019.
škola zabranila knjige harija potera zbog pravih uroka

Škola u Tenesiju zabranila je čitanje knjiga o Hariju Poteru, Dž.K. Rouling nakon što je pastor obznanio da one sadrže prave uroke i kletve.

Velečasni Den Rihil iz Katoličke škole svetog Edvarda u Nešvilu je u imejlu koji je poslao svim roditeljima učenika napisao kako je razgovarao sa egzorcistima u SAD-u i Vatikanu, pre nego što je zabranio roman u sedam nastavaka.

„Ove knjige predstavljaju magiju kao dobru i zlu, što nije istina, već zapravo pametna obmana. Kletve i uroci koji se koriste u knjigama su prave kletve i uroci. Kada ih čovek čita rizikuje da potpuno nesvesno prizove zle duhove", stajalo je u tekstu imejla.

Rebeka Hamel, nadzornica škola katoličke eparhije u Nešvilu, potvrdila je za javnost da je velečasni Rihil poslao imejl i da on ima poslednju reč u vezi s tim, pošto Katolička crkva nema zvaničan stav o najprodavanijem romanu za decu.

Razlog za iznenadnu zabranu bio je taj što je škola nedavno otvorila novu biblioteku, zbog čega su morali da ponovo pregledaju koje se knjige nalaze na kataloškoj listi.

„Tokom procesa ponovne procene knjiga koje se nalaze u biblioteci pažjivo su prelazili spisak trudeći se da uklone neprimerene sadržaje u nadi da će tako poboljšati rad biblioteke na promociji pravih vrednosti. Ako roditelji smatraju da je ovaj ili bilo koji drugi sadržaj primeren, nadamo se da će objasniti svojoj deci kako da taj sadržaj posmatraju kroz prizmu naše vere. Mi stvarno ne cenzurišemo takve izbore, osim kada moramo da se pobrinemo da ono što stavimo u školske biblioteke odgovara materijalu za naše učionice“, rekla je ona.

Podelite: