Siniša Kovačević pred punom salom u Krunskoj

Juče smo bili na sjajnoj promociji novog romana Siniše Kovačevića u punoj sali u Krunskoj. Više o njegovim romanima do sada možete saznati u daljem tekstu, a u daljem tekstu saznajte sve o Sinišinom stvaralaštvu.
10.06.2022.
siniša kovačević pred punom salom u krunskoj

Siniša Kovačević, dramski pisac, reditelj, profesor, romansijer, rođen je 1954. godine u selu Šuljam u Sremu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Sremskoj Mitrovici, Fakultet dramskih umetnosti, grupa za dramaturgiju, u Beogradu. Dobitnik je mngobrojnih domaćih i inostranih nagrada. Njegova dela prevođena su na engleski, ruski, makedonski, nemački, bugarski, jermenski i grčki. Trenutno živi i radi u selu Surduk na obali Dunava, u selu Pristan u Boki Kotorskoj i u Beogradu. Piše za pozorište, film i TV. Njegova dela su prevedena na makedonski, ruski, engleski i nemački jezik. Oženjen je glumicom Ljiljanom Blagojević, sa kojom ima ćerku Kalinu, takođe glumicu.

Njegovi romani do sada su izazvali mnogobrojne reakcije publike i vrlo su dobro prihvaćeni. Juče je u Krunskoj održana promocija njegovog najnovijeg romana pod nazivom Beograd, u punoj sali radoznalih čitalaca. U novom romanu pročitaćete priču o trojici dvanaestogodišnjaka koji, sticajem okolnosti, istog dana, dvadeset osmog avgusta 1899. stižu u Beograd. Stefana Vukobrata otac brani od gladi i iz Hercegovine šalje kod bogatog kuma. Strahinju Milosavljevića sklanjaju kod tetke, od krvne osvete sa Kosova, jer mu je otac, zatekavši ga u krađi šume, ubio komšiju Albanca. Pavle Kozarević dolazi iz Budimpešte, prateći oca koji ima nameru da pomogne u stvaranju moderne srpske države i njenoj evropeizaciji.Prvi put će se sresti na dočeku nove hiljadudevetstote godine, u hotelu Srpska kruna, gde će Pavle i Strahinja učestvovati u "evropski" zamišljenom umetničkom programu. Stefan će biti tu da loži kaljevu furunu, donosi drva i pomaže u kujni. Roman ih prati do 1912. godine i odlaska u Prvi, potom i u Drugi balkanski rat, vezujući i preplićući i njihove sudbine, ali i sudbinu Beograda, koji je na jednu nogu obuo lakovanu cipelu i zakoračio ka Evropi, Verdiju, Ibzenu, a druga noga je još u konduri, zaglavljena u orijentalnom blatu, obavijena mirisom ćumura i zvukom zurli. Njihovo odrastanje prate i burni politički događaji, kraljeubistvo i smena dinastije, aneksija Bosne od strane Austrougarske, pripreme za Balkanski rat. Zajedno sa njima menja se i raste i Beograd, kao glavni junak ovog romana.

Uostalom, roman se i zove Beograd.

Ukoliko ste bili sa nama, nadamo se da vam je bilo zabavno, a ako ste propustili ovu pomociju, knjigu možete poručiti na našem sajtu. Bilo nam je zadovoljstvo da se vidimo.

 

Podelite: