Šimon Peres, OVDE NEMA MESTA ZA MALE SNOVE

Knjiga Šimona Peresa, Ovde nema mesta za male snove, dobitnika Nobelove nagrade za mir i čuvenog izraelskog političara, predstavlja posthumnu publikaciju, memoare posebne vrednosti.
16.03.2020.
šimon peres, ovde nema mesta za male snove

Šimon Peres rođen je u Poljskoj 1923. godine i pre emigracije u Izrael, bio je pod velikim uticajem svog dede koji ga je, kada mu je bilo jedanaest godina, ispratio na put rečima: „Obećaj mi da ćeš zauvek ostati Jevrejin“. Cela njegova porodica kasnije je ubijena u holokaustu. U vreme njegovog dečaštva još ništa nije ukazivalo na to da će Peres kasnije postati jedna od najznačajnijih političkih figura u XX veku.

Čim je malo stasao, postao je član omladinskog pokreta i čak bio vrlo glasan u ideji kako zemlja treba da deluje politički. Tako je vrlo brzo postao mladi vođa, zalažući se za državnost, što je značilo i pripremiti se za rat protiv Arapa. Peres se bavio transformaciom Izraelskih odbrambenih snaga i u svojoj knjizi na komičan način piše kako je oružje direktno kupovao iz Čehoslovačke i Francuske, pre nego što su SAD postale zvanični vojni dobavljač. Bio je jedan od presudnih ljudi za pokretanje izraelskog nuklearnog programa i stvaranje visokotehnološke revolucije „Start-up Nation“. Njegovo odbijanje da se povinuje konvencionalnim političkim normama doprinelo je spasavanju izraelske ekonomije i podstaklo neke od najhrabrijih vojnih operacija u istoriji.

Ipak, koliko god je bila velika njegova uloga u stvaranju i raspoređivanju oružanih snaga Izraela, Šimon Peres će ipak ostati upamćen upravo po nepokolebljivoj posvećenosti miru i kao jedan od vodećih glasova za sklapanje mira sa Palestinom, zbog čega je i dobio Nobelovu nagradu.

U ovoj knjizi, koja je završena pred sam kraj njegovog života, Peres piše o ključnim događajima iz istorije Izraela, u kojima je i sam učestvovao. Knjiga Ovde nema mesta za male snove obuhvata objašnjenja raznih događaja koji su se odigravali kroz više dekada novije istorije ovih prostora. Više od toga, on ovom knjigom ostavlja univerzalnu mudrost mlađim generacijama sa željom da ova planeta postane mirnije i sigurnije mesto za sve nas.

Podelite: